September 2022

Kalender

5 mars - 29 september

Naturum Laponia har öppnat för säsongen
Naturrummet berättar hela historian bakom Laponia som utsågs till världsarv av UNESCO år 1996. Lär känna de fyra nationalparkerna, två naturreservaten och nio samebyarna inom det 9 400 km² stora området.

Öppettider 2022

  • 15 juni - 25 september
    alla dagar kl. 10:00-18:00
  • 1 september - 29 september
    torsdag - söndag kl. 10:00-18:00

Plats: Naturum Laponia - Naturum Laponia, 982 99 Gällivare
Hemsida: www.laponia.nu

Datum ej beslutat
Gällivare Minoritetsspråksfestival 2022

‘‘En liten festival med stort hjärta’’ är en beskrivning som vi är stolta över. Framförallt är vi stolta över den mångspråkskultur som finns i Gällivare kommun, och som vi genom Gällivare minoritetsspårksfestival fokuserar på.

Genom musik, teater, hantverk, berättande, mat, barnaktiviteter, föreläsningar lyfter vi kommunens minoritetsspråk lulesamiska, nordsamiska, meänkileli och finska.

För mer information besök www.giellakieli.com/gmsf

22-25 september
Weekend i Muddus nationalpark
Vandra i Muddus nationalpark och upplev trolska gammelskogar, vidsträckta myrar och spektakulära vattenfall. Muddus nationalpark invigdes 1942 för att skydda den då nästan utrotade sångsvanen. Här har folk bott i tusentals år sida vid sida med djuren och naturen och tittar vi riktigt noga kan vi se spår av gamla härdar, skogsbränder och gammeldags skogsbruk. Än idag är Muddus nationalpark en viktig betesmark för renen och ett andningshål för vilda djur såsom älg, björn ripa och tjäder.

Plats: Muddus Nationalpark
Tid: 3 nätter
Hemsida: www.laponiaadventures.com
30 september
"Den största festen" - gala med Vikingarna och Lasse Stefanz
Den största festen – och sista – på Sporthallen i Malmberget. Vikingarna med Christer Sjögren i unikt framträdande ihop med Lasse Stefanz. Stort dansgolv, barer, mat och mingel. Missa inte tillfället till festen i den anrika hallen som sedan kommer att rivas.

Plats: Sporthallen Malmberget - Järnvägsgatan 4, 983 32 Malmberget
Tid: kl. 21:00
Hemsida: www.thomasdeutgen.se