Juli 2022

Kalender

5 mars - 29 september

Naturum Laponia har öppnat för säsongen
Naturrummet berättar hela historian bakom Laponia som utsågs till världsarv av UNESCO år 1996. Lär känna de fyra nationalparkerna, två naturreservaten och nio samebyarna inom det 9 400 km² stora området.

Öppettider 2022

  • 15 juni - 25 september
    alla dagar kl. 10:00-18:00
  • 1 september - 29 september
    torsdag - söndag kl. 10:00-18:00

Plats: Naturum Laponia - Naturum Laponia, 982 99 Gällivare
Hemsida: www.laponia.nu

1-3 juli

Gällivare sommarmarknad 2022
För mer information besök www.gellivaresportklubb.se

4-9 juli

Saltoluokta fjällretreat
Välkommen till vårt retreat i en lugnt av avslappnat hörn av världsarvet Laponia. I små grupper guidar vi dig till våra favoritfjäll och smultronställen samtidigt som vi berättar om områdets kultur och historia. I tusentals år har samer levt och flyttat längs dalgångarna i harmoni med naturen. Vilken perfekt plats att koppla av och logga ut från din vardag för en stund och hitta tillbaka till dig själv och den omgivande naturen.

Plats: Saltoluokta
Tid: 5 nätter
Hemsida: www.laponiaadventures.com

7-10 juli
Laponia Triathlon
Tävlingen är världens nordligaste triathlon över ironmandistans och anses som ett enormt kraftprov, inte minst för att den oftast avgörs under iskalla förhållanden.
 
En triathlon över ironmandistans innebär simning i 3.860 meter, 180 km cykling och 42 km löpning, en extrem utmaning för de flesta. Deltagarna i Laponia Triathlon ska dessutom ta sig an utmaningen mitt i natten ovan polcirkeln. Det kan innebära fantastiska vyer i midnattssol men också kylslaget fjällväder, iskallt vatten under simningen och inte minst det tuffa avslutande maratonloppet upp till Dundrets topp

Plats: Gällivare 
Hemsida: www.laponiatriathlon.com
10-15 juli
Singel i Saltoluokta
I över femton år har arrangemanget Singel i Salto fört samman ensamresenärer på Saltoluokta fjällstation. Det här är arrangemanget där du får upptäcka vår fantastiska fjällnatur tillsammans med nya vandringskompisar.

Tillsammans upplever vi Laponiafjällen. Under fem dagar gör vi varierande dagsturer som varje eftermiddag avslutas med bastu och middag. Vi besöker bland annat samevistet Pietsjaure, gör en dagstur till Stora Sjöfallet och bestiger toppen Lulep Gierkav. Fokus på upplevelse och gott umgänge. Bättre kan det inte bli.

Plats: Saltoluokta
Tid: 5 nätter
Hemsida: www.svenskaturistforeningen.se
23-31 juli
Äventyrliga Sarek
Vandra i Sareks nationalpark och besök våra favoritplatser i Europas vildaste områden. Vi färdas över forsande jokkar och vidsträckta fjällängar men också genom karga steniga dalar och bland höga fjällbjörkar. Det imponerande snirklande deltalandskapet i Rapadalen är ett populärt betesområde för de stora Sarekälgarna och på de branta klipporna trivs fjällvråk andra stora rovfåglar. Sarek nationalpark är ett högalpint område utan några markerade leder och vi navigerar oss längs upptrampade stigar och över obanad terräng.

Plats: Sarek Nationalpark
Tid: 8 nätter
Hemsida: www.laponiaadventures.com