Eva Alriksson, ordf BOUK, delade ut stipendiet till Kullekörens representanter Barbro Juuso, Maria Nilsson Dahlgren och Britt-Inger Engman.

Kultur är kul!

Det var Kulturfestivalen som blev årets verksamhet i Gällivare 2014. Priset delades ut under pompa och ståt på galan på Quality Hotel & Resort Lapland. Utöver detta fick kulturen även andra fina priser för sina insatser från året och åren som gått.
– Fantastiskt kul! Det är bra med en gala för alla, säger Jerker Johansson.

Vid Gällivaregalan i slutet av maj prisades 18 verksamheter inom olika branscher, och kulturen var några som inte gick hem lottlösa; Årets verksamhet och flera stipendier hamnade i händerna på dem som förgyller samhället med kultur när den är som bäst.

– Det här är ett helt rätt sätt att arbeta på när man lever på ett mindre ställe. Det är viktigt att vi uppmärksammar de olika delarna som gör ett samhälle bra att leva i, säger Jerker Johansson, verksamhetsledare kultur- och fritid i Gällivare.

Med motiveringen; ”De har vunnit länsfinalen i Livekarusellen och Manifest on Tour. De har med stor framgång deltagit i bland annat Sweden Rock festival och Piteå dansar och ler. De är ett rockband som säger: Varför inte låta en majoritet av mångfald, en majoritet byggd utav minoriteter, ett öppet samhälle, ett inkluderade samhälle, bli vårt Nya Gällivare, ett Gällivare av oss alla till oss alla!” delades kulturstipendium ungdom ut till gruppen Season One.

– Det här känns verkligen som ett kvitto för att vårt arbete och slit har betalat sig, jättekul! Det känns skönt med ett lokalt stöd, säger Markus Rinnefeldt Mattsby, gitarrist i bandet.

Olav Köhler och hästen Salve tilldelades Årets Eldsjäl för att de tillhör Gällivares eldsjälar som ger glädje åt både vuxna och barn. Kulturstipendium vuxen delades ut till Kullekören med bland annat dessa ord i motiveringen; ”De har deltagit i Sång i midnattssol, konserter med kända artister samt arrangerat fullsatta julkonserter. Kullekören har skapat gemenskap och glädje med sina sånger under en lång tid.”

Om en vecka publicerar vi artikel nummer fem i denna serie om pristagarna under Gällivaregalan. Den handlar bland annat om priset ”Årets förebilder”.

Producerad av: Favör Reklambyrå AB

Foto: Daniel Olausson/Media Tales

Text och bild är fri att användas av media. Texten kräver ingen byline, men vid användning av bildmaterial ska Daniel Olausson/Media Tales nämnas.
För högupplösta bilder kontakta daniel@mediatales.se.