Att vandra har blivit en trend som allt fler uppskattar

Besöksnäringen ökar i Gällivare

Besöken till Gällivares turistcenter har ökat med 25 % jämfört med förra sommaren. Intresset för vildmark och aktiv turism har ökat lavinartat och både Inlandsbanan och Länstrafiken har haft högre tryck än normalt.

– Framförallt är man intresserad av gruvor, kultur, natur och den pågående samhällsomvandlingen. Dessutom har vi haft mer än 2 000 besökare till Laponias nod som ligger i samma hus som vårt turistcenter, säger Eva Olsson VD på Visit Gellivare Lapland.

Besökarna kommer från hela Europa och intresset för platser med närhet till fjällvärlden med bra vandring, fiske, cykling m.m. är attraktivt idag. Inlandsbanan som går genom Sveriges mest attraktiva friluftsområden ser just nu en enorm utvecklingspotential. Säsongen som precis har avslutats överträffade alla förväntningar både resultat- och genomförandemässigt. Det ekonomiska resultatet ligger väl över budget och de resenärsenkäter som gjorts visar på en fortsatt hög kundnöjdhet.

Länstrafikens buss 93 som trafikerar Gällivare – Ritsem via bland annat Stora Sjöfallet och Suorva har slagit rekord i antal resenärer. Och anläggningar som exempelvis Saltoluokta fjällstation och Stora Sjöfallets anläggning pratar om ökningar så stora som upp mot 50 %. Att vandra har blivit en trend som allt fler uppskattar och dessutom verkar en generationsväxling pågå med allt fler yngre besökare.

– Och det är precis det här som vi ska ta tillvara på. Vi kan erbjuda en arktisk småstad i världsklass och dela med oss av vår arktiska livsstil, krydda det med ett gott värdskap och bra tillgänglighet, säger Eva.

Producerad av: Favör Reklambyrå AB

Foto: Daniel Olausson/Media Tales

Text och bild är fri att användas av media. Texten kräver ingen byline, men vid användning av bildmaterial ska Daniel Olausson/Media Tales nämnas. För högupplösta bilder kontakta daniel@mediatales.se.