Jukka Olli, BusinessOulu, Kari Tolvanen, Honkamajat Oy, Soile Pitkänen, BusinessOulu, Mari Ojanen, Teijo-Talot Oy, Kimmo Illikainen, Oulun Rakennusvalvonta, Aira Huhta, Oulun Ammattikorkeakoulu, Mikko Mertala, Ouman Oy, Markku Hienonen, Oulun Rakennusva

Vill få finska företag att etablera sig i Gällivare

I början på januari öppnade BusinessOulu kontor i Gällivare som kallas "Suomi-talo Gällivare". De har redan öppnat kontor med samma tema i Tromsö och Kazakstan.
— Tillsammans med företag från Malmfälten och norra Finland vill vi utveckla nya koncept och skapa ett hållbart samarbete över gränserna, säger Jukka Olli, BusinessOulu.

BusinessOulus mål är att Gällivares företag ska berika näringslivet i Uleåborg och tvärtom genom att vara en kontakt mellan entreprenörerna så de hittar varandra.

De har under ett och ett halvt år arbetat med samma koncept i Tromsö och redan nu finns det flera exempel på affärer mellan företagen.

— Vi kommer bara att ha en anställd på kontoret och tanken är att när företagen har hittat varandra så behövs inte Suomi-talo kontoret i Gällivare utan då finns det andra finska företag som har etablerat sig i kommunen.

Den 26 januari höll Jukka Olli och BusinessOulu en road show på torget i Gällivare tillsammans med Mammuttikoti, Honkamajat, Siklatalot, Teijo-Talot och Ouman samt staden Uleåborg, Bygginspektionen och Uleåborgs Yrkeshögskola.

— Vi berättade om pilotområdet i Uleåborg som heter ”Framtidens hus och förnybar energi” där över hundra företag testar framtidens tekniska lösningar för nordiska förhållanden.

Jukka Olli vill bygga upp en permanent bomässa i Gällivare med småhus, men han behöver mark och letar just nu efter ett område som passar.

— Det finns ingen husfabrik i närheten av Malmfälten och vi vill slå in oss på den marknaden. Uleåborg är hustillverkarnas mekka i Finland och våra husfabriker tillverkar cirka 2000 småhus om året. Vår erfarenhet av nya tekniska lösningar gör konceptet unikt. Målsättningen är att få finska husföretag att etablera sig i kommunen.

Producerad av: Favör Reklambyrå AB

Foto: Daniel Olausson/Media Tales

Text och bild är fri att användas av media. Texten kräver ingen byline, men vid användning av bildmaterial ska Daniel Olausson/Media Tales nämnas. För högupplösta bilder kontakta daniel@mediatales.se.