Gällivare kommuns utvecklingsenhet på företagsbesök hos Stora Coop. Fr.v. Bernt Wennström, Emil Åström och Andreas Hinzer.

Välkommen in i framtiden – Coop har blivit modernt

Coop Malmfälten har gått ihop med Coop Norrbotten, och satsar nu stort på butiksförbättring och effektiva inköp. Mer färskvaror, ekologiskt och högre kvalitet, samt lyhördhet i interaktion med kunderna. Coop har blivit modernt.

Resultatet av sammanslagningen syns tydligt på Stora Coop, där man genomfört en totalrenovering av butiken för närmare 12 miljoner kronor under våren. Detta har även märkts i och med den ökade tillströmningen av nya kunder. Coop innehar i dagsläget 43 % av marknadsandelarna i Norrbotten, och satsar nu på att bli ännu större.

- Vi gör ökade satsningar på färskvaror för ett bättre och större sortiment. Ekologiskt och fair-trade kommer att få mer lättillgängliga ytor bland frukt och grönt, och utöver det har vi Green Corner, som är väldigt uppskattat, berättar Emil Åström, butikschef för Stora Coop i Gällivare.

- Många kanske inte har upptäckt det, men det är underbart att se hur matkulturen och en mångfald av regionala och internationella livsmedel har utvecklats positivt i Gällivare under de senaste tio åren. Detta är också en del av en förbättrad livskvalitet, säger Gällivare kommuns utvecklingschef Andreas Hinzer.

Med siktet inställt på att göra Stora Coop till Gällivares bästa matvarubutik, lägger Emil och de 70 anställda i butiken, mycket krut på att leverera det kunderna vill ha. Framgångar med Coops Matkasse gör att utökad tjänsteutveckling ligger runt hörnet. Planer finns även att utöka delin med kött; något som saknas och efterfrågas i dagsläget.

- Lyhördhet och hög interaktion med kunderna är viktigt. Vi jobbar också aktivt med att fånga upp nyanlända och har anställt ett antal. Därigenom får vi också input och förslag på produkter och varor som vi sedan köper in. Vi anpassar oss efter vad folk vill ha och följer trender, betonar Emil.

Att jobba för hållbarhet och lokala inköp, är ytterligare fokusområden för Stora Coop.

- Av inköpen är mycket centraliserat, men vi har mandat att upphandla en stor del enligt eget tycke också. Vi har bra samarbeten med lokala företag, bland andra Karlgrens och Annas naturliga. Annas naturliga bakar på plats hos oss, och vi lyssnar mycket på hennes åsikter om bra produkter och råvaror, berättar Emil.

Emil själv är ursprungligen från Piteå, men flyttade för drygt ett år sedan till Gällivare med sin familj. Han trivs på orten och tycker om närheten till fjällen och naturen. Men på frågan om hur han ser på framtiden i Gällivare svarar han:

- Jag har en oro att folk kommer att flytta härifrån. Man vill ha förändring i Gällivare, men protester och överklagningar fördröjer mycket. Vill man ha förändring kan det inte vara som det alltid har varit. Särskilt unga människor har svårt att komma in på bostadsmarknaden idag. Dels råder höga bostadspriser, och kötiden för en hyresrätt är alldeles för lång. Bygg och utveckla. Det är det enda raka!

Läs mer på Coops hemsida

Text och bild: Företagsbolaget