Uthålliga Gällivare

Gällivare ligger etta på listan över alla kommuner i Sverige när det gäller uthållig tillväxt de senaste fem åren.
– Det går bra för Malmfälten med stora bygginvesteringar och expansiv gruvindustri, säger Ralf Eriksson, VD Maskintjänst.

Gällivare håller sedan ett antal år stark ställning när det gäller placering i den uthålliga mätningen av Norrbottens och Sveriges kommuner. Under fem års tid; 2006, 2007, 2008, 2009 samt i år, ligger Gällivare etta i landet. Mätt på detta sätt har företagen vuxit snabbast i Gällivare kommun. Inte en enda gång under de senaste mätningarna har kommunen placerat sig lägre än plats 3 (2005 års undersökning). Värt att notera är att kommunerna som toppar listan är rejält spridda över landet; en i Norrbotten, en i Västerbotten, en i Uppsala och två i Västra Götaland.

– Det är en sak för företagen att lyfta sin kommun genom höga tillväxttal under ett givet år. Det är betydligt svårare att göra det år efter år. Att skapa möjligheter för företagstillväxt och ta bort de tillväxthinder som finns på lokal nivå är därmed avgörande för en långsiktigt bra utveckling på lokal nivå, säger Anders Hugosson, VD för UC.

Ralf Eriksson, Maskintjänst i Gällivare, har 110 anställda. De har fullt upp och när det förekommer lugnare perioder under vintermånaderna då passar de på att göra service och underhåll av maskinparken.

– I det stora hela upplever Maskintjänst en stark tillväxt och ser en ljus framtid i Gällivare, säger Ralf.

Från Gällivare kommuns sida fortsätter man arbeta med att vara lyhörda och lyssna till näringslivet. Kommunalrådet, kommunens utvecklingschef, Företagsbolaget samt näringslivsbolaget Expandum brukar med jämna mellanrum besöka företagen i Gällivare.

– Jag hoppas och tror att det finns en poäng med att vi träffar och samtalar med företagarna, för då kan vi också jobba för ett bättre företagsklimat. Det är ju företagarna som bäst känner till det som är både bra och dåligt. Jag är i alla fall extra stolt över att vara kommunalråd i Gällivare just nu, säger Tommy Nyström.

Gällivare kommuns utvecklingschef Ulf Hansson ser viktiga synergieffekter i samband med stark tillväxt.

– Vi har väldigt skickliga företagare som tar vara på den positiva utveckling som råder i gruvindustrin just nu. Även handeln ökar och vi har senaste tiden märkt att fler och fler vill etablera sig i Gällivare på grund av den positiva tillväxten. Sen ska vi även glädjas åt att andra kommuner i Norrbotten ökar sin tillväxt, inte minst Pajala som är utsedd till Årets Företagskommun 2013, det är positivt för hela länet, säger Ulf Hansson.

Mätningen av den uthålliga tillväxten finns i rapporten "Uthållig tillväxtranking 2013". Årets Företagarkommun är ett gemensamt projekt mellan Företagarna och UC. Syftet är att uppmärksamma de kommuner där företagandet utvecklats bäst under det gångna året samt även de kommuner som har den uthålligaste tillväxten. Undersökningen bygger på företagens bokslut för 2012. Årets Företagarkommun 2013 blev Pajala, Gällivare kom på andra plats i den årliga rankingen och ligger på förstaplats i den uthålliga rankingen. 2011 var Gällivare Årets Företagarkommun i Sverige.

Producerad av: Favör Reklambyrå AB

Foto: Daniel Olausson/ Media Tales