UF-företag tävlar i Stockholm

De tog juryn med storm på regionmässan i Arvidsjaur när de vann produktutvecklingspriset med sin uppfinning Roll It Clean.
— Vårt mål var att komma till SM i Stockholm och det känns otroligt att vi är på väg, säger Ida Eriksson.

Bakgrunden till Roll It Clean kommer från en idé som Ida Eriksson fick när hon arbetade extra på vårdcentralen.

— En äldre man kom in med en kvinna i rullstol och började sopa av hjulen med en stor borste. Jag tänkte att det måste finnas ett enklare sätt att rengöra hjulen på.

Tillsammans med Annie Sjöholm, Victoria Sjaunja och Louise Sagelind gjorde hon en marknadsundersökning och behovet visade sig vara stort.

— Vi insåg ganska snabbt att vi inte hade tillräckligt med kunskaper för att rita upp en prototyp, men vi hade en bra idé, säger Ida Eriksson.

Roll It Clean underlättar vardagen för de med rullatorer och rullstolar. För att kunna gå vidare med sina planer kontaktade tjejerna ALMI och innovationsslussen som hjälpte dem anlita en konstruktör. På regionmässan i Arvidsjaur som gick av stapeln 20-21 mars tävlade över 100 UF-företag och 300 deltagare. Till sin stora förvåning vann de produktutvecklingspriset.

— Det kändes helt otroligt! Vi har verkligen satsat på vårt bidrag till tävlingen och det här var en stor belöning. Ärligt talat är vi fortfarande lite chockade.

Roll It Clean kom även på tredje plats i tävlingen bästa UF-företag samt tog brons i kategorin bästa säljare. Ida Eriksson är till vardags student på Samhällsprogrammet med inriktning på företagande i Gällivare.

— Jag är nog mest glad över mitt tredje pris som bästa säljare. När jag var bland de 15 bästa var det redan stort nog.

6-7 maj är det dags för SM i Stockholm och tjejerna är laddade. Roll It Clean kommer att tävla i kategorierna bästa monter och produktutvecklingspriset. De har arbetat fram en strategi som de hoppas kommer att hjälpa.

— Vi har tränat jättemycket på att sälja och när juryn kommer till vår monter är vi extra förberedda. Det ska bli otroligt roligt att få delta i en mässa där bara de bästa av de bästa kommer att vara med. Vi har nog lite för höga förväntningar, men jag tror vi har stor chans att vinna.

Ida Eriksson och hennes tre partners tänker fortsätta satsa på Roll It Clean när året som UF-företag är slut. Målet är att få ut en produkt på marknaden och sedan samarbeta med ett hjälpmedelsföretag.

— Vi tror på vår idé och tänker satsa på den. Vi har fått jättebra respons och ser behovet av Roll It Clean.

Producerat av: Favör Reklambyrå AB

Foto: Daniel Olausson/ Media Tales