Tiina och Stina, företagsamma förebilder i Gällivare

Två starka kvinnor, både fysiskt och mentalt. Förebilder som valt att satsa på friskvård och som brinner för att lära Gällivareborna och världen att hälsa är något livsviktigt och samtidigt vansinnigt kul.
— Allt handlar om Yin och Yang, säger Tiina Ravelin.

Och visst lever hon som hon lär, Tiina Ravelin 26 år, när det gäller just ytterligheter och universums urkrafter som Yin och Yang handlar om. Snart egen företagare, driver hobbyverksamhet som smyckesdesigner, och jobbar med träning och hälsa. Dessutom var hon tillsammans med kändisar och världseliten en av ledarna vid Nike Blast i Globen tidigare i år. Tiina är en förebild att lägga på minnet.

— Det är så mycket jag vill göra och uttrycka. Likaväl som jag kan sitta och meditera i en timme för mig själv på en snöig fjälltopp och tycka det är underbart eller tillverka smycken, ett åt gången för alla är unika. Samtidigt som listan på beställningar växer hemma i lugna Gällivare kan jag må jättebra av att resa till stressiga storstäder för att utbilda mig eller hålla kurser i Yoga, säger Tiina Ravelin.

Tiinas, än så länge, hobbyverksamhet Holy Heart Design finns enbart på nätet och efterfrågan ökar hela tiden. Hon tillverkar smyckena själv, färgglada stenar, pärlor och symboler, alla en efter en som blir till armband och halsband. Samtidigt leder hon träningspass på Laponia Fysiocenter i Gällivare där hon också är tränare. I skrivande stund är drömmen om eget Yoga center på väg att bli verklighet, Tiina letar lokaler och förbereder sig för att starta företag.

Det är redan fullbokat och väntelista på Stina Åkemalms crossfitgym i Gällivare som hon har öppnat i delar av gamla Järn Lindgrens lokaler. En som redan öppnat portarna till sin träningsanläggning är Stina Åkemalm, 23 år.

— Jag har öppnat Gällivares första crossfitgym och det känns jättekul, intresset är enormt och jag har fått sätta upp en väntelista eftersom grupperna blev fullbokade, säger Stina.

Vid crossfit tränar man alla kroppens muskler och dessutom blir man snabb, tålig, stark samt ökar sin kroppskontroll och får bättre kondition. Man använder inga maskiner utan jobbar till exempel med sin egen kroppsvikt med bland annat kettlebells (tyngder).

— Du startar där du är, använder det du har och gör det bästa du kan av det. Det är så många som tror att man måste vara riktigt vältränad för att träna crossfit med oss. Så är det inte alls, vi är en väldigt blandad grupp, både killar och tjejer, i olika åldrar och på helt olika träningsnivåer. Jag brukar säga att alla kan träna crossfit, min mormor kan köra samma pass som en elitidrottare, säger Stina Åkemalm.

Tiina och Stina är två av Gällivares förebilder som vågar satsa professionellt på det som ger dem mest energi i livet. Tiina arbetade tidigare som sjukgymnast inom den offentliga sektorn och Stina jobbar fortfarande som truckförare på LKAB.

Producerat av: Favör Reklambyrå AB

Foto: Daniel Olausson/ Media Tales