Lapland Water har planer på att eventuellt bygga ett showroom där de kan visa upp sina produkter, men även anordna provningar. Målgruppen är både Gällivarebor och turister.

Succé för lappländska drycker från Gällivare

Intresset för spritdryckerna Lapland Spirits är stort och på mindre än ett år har företaget bakom konceptet, Lapland Water, fått 50 nya kunder, en siffra som fortsätter att öka.

- Vårt nuvarande mål är att etablera oss i hela Sverige och även i Finland och Norge, med fokus på Lapplandsområdet, säger Adam von Mentzer, säljare. 

Curt Emmoth är en välkänd företagare i Gällivare och för cirka 15 år sedan hade han en tanke om att börja tillverka flaskvatten, men det skulle dröja ända till 2007 innan företaget Lapland Water blev verklighet. Emmoth valde även att byta inriktning och istället koncentrera sig på att ta fram ett koncept för Lappländska spritsorter.

- Det var då företaget började formas på riktigt och ett år senare registrerade vi bland annat varumärkena Lapland Jojk och Lapland Vodka. Sedan dess har vi arbetat fram till exempel flaskornas utseende och smaksättningen på spriten, säger Adam von Mentzer som även är Curt Emmoths barnbarn.

I början av 2015 klev Adam von Mentzer in i företaget på heltid som säljare.

- Jag är den enda som är anställd i bolaget, men det går jättebra. Reaktionerna som jag får från kunderna är fantastiska. Vår första kund var Stora Sjöfallet och sedan dess har det rullat på. Idag finns våra produkter mestadels i Norrbotten och Västerbotten, men även på flera skidorter söderut och i Gamla Stan i Stockholm.

Planen från början har varit att etablera spritsorterna lokalt för att sedan expandera till resten av Sverige, något som de är på god väg att göra. De vill i första hand ta marknaden i hela Lapplandsområdet samt i Norge och Finland.

- Vi har ett otroligt genomarbetat koncept med spännande norrländska smaker och unik design samt exklusivt utseende på våra flaskor. Jag får bara positiva reaktioner när jag säger att jag är från Gällivare på möten med blivande kunder, säger Adam von Mentzer.

Idag har Lapland Spirits fem produkter Lapland Jojk, Vodka, Jin, Nubben och Liquer. Nästa år planerar de att släppa fler sorter med namnen Lapland Blue, Red Green och Yellow. Just nu finns spriten bara i femcentiliters flaskor, men planen är att snart lansera halvliters alternativ.

- Vi ville testa marknaden först och tanken med de små flaskorna var att de passar bra i fjällvärlden, på flyg och hotell. Nu är vi redo att ta steget ut till en bredare målgrupp och det känns jättespännande, säger Adam von Mentzer.

Sedan slutet av 2015 finns hela serien av Lapland Spirits på Systembolaget, där de kan beställas hem som en exportkartong med 104 små flaskor per smak. 

- Snart kommer även ett fempack med de olika smakerna och vi hoppas att den kommer ut i butikerna till sommaren, säger Adam von Mentzer.

Producerad av: Anna Holmberg

Foto: K.E.J

www.laplandwater.se