Per-Eric Kuoljok, som är entreprenör inom den samiska näringen, fick ta emot minoritetsspråkstipendium i samiska under Gällivaregalan.

Språk att hylla

Ett viktigt arbete som lyftes under Gällivaregalan i maj var engagemanget inom minoritetsspråk i Gällivare. Tre stipendier delades ut till personer som gjort något extra för samiska, meänkieli och finska.
– Jag jobbar ju med det här i tystnad, då känns det speciellt fint att bli uppmärksammad, säger Per-Eric Kuoljok.

I vår artikelserie om pristagarna under Gällivaregalan avslutar vi med något så viktigt som språk. Gällivare kommun delade ut tre stipendier vid galan. Minoritetsspråksstipendium i samiska gick till en omtyckt entreprenör inom den samiska näringen, Per-Eric Kuoljok. Prisutdelare Lennart Johansson, kommunchef vid Gällivare kommun, läste motiveringen;

– ”För insatser av stor betydelse med att utveckla språkbruket för lulesamiskan och genom att tillgängliggöra verktyg som underlättar och utvecklar användandet av lulesamiska för alla. Han är dessutom en förebild och en profil som satt avtryck i media med både det samiska språket och den samiska kulturen.”

– Språk är ju så viktigt, men att få ett stipendium för det – det var oväntat men jätteroligt, säger Per-Eric Kuoljok.

Minoritetsspråksstipendium i meänkieli tilldelades Torbjörn Ömalm med motiveringen ”För ett imponerande arbete med att både själv lära sig meänkieli och samtidigt sprida detta språk i form av ett kulturarv i musikalisk och bildlig form på ett pedagogiskt sätt.” Ett stipendium i finska delades också ut under galan.

– Jag är så stolt och det här ger mig ny energi. Nu ska jag bland annat använda stipendiet till att resa runt och berätta om andra världskriget för de yngre generationerna, säger Ellen Lundgren som fick ta emot Minoritetsspråksstipendium i finska.

Producerad av: Favör Reklambyrå AB

Foto: Daniel Olausson/Media Tales

Text och bild är fri att användas av media. Texten kräver ingen byline, men vid användning av bildmaterial ska Daniel Olausson/Media Tales nämnas.
För högupplösta bilder kontakta daniel@mediatales.se.