Kort uppvisning om vad som händer på Snöyran.

Snöyran välkomnar vintern

Snöyran är evenemanget som hälsar vintern välkommen till Gällivare. Det här är festivalen för alla snö- och vinterälskare. De flesta av arrangemangen under Snöyran hålls uppe på Dundret men även Gällivare centrum hamnar i fokus mellan den 24 och 27 november.

Snöyran håller de flesta av sina arrangemang på Dundret i år och det utlovas aktiviteter i mängder. Det blir en längdskidtävling för barn, skotercrosstävling och Snöyran Freestyle Night bland mycket annat. Freestyle Night på lördagen är en uppskattad show med både lokala och inresta proffsåkare inom cross, skoter, cykel, skidor och snowboard. Under samma kväll spelar hardcorebanden Raised Fist och Ikarus på eventområdet så glöm inte öronpropparna.

— Freestyle Night blir utan tvekan årets höjdpunkt. På cross kommer ni få se Micke Gullstrand, från snowboardeliten kommer bl.a. Peter Ström och Hans Åhlund. Det bjuds på galen åkning på cykel med lokala stjärnorna David Viltok och Staffan Sriphutthar och på skoter bjuder Tomas Nordström på hög puls för att nämna några, säger Elisabeth Landby från arrangören Sole Event.

På torsdagen inleds Snöyran med World Cup Kidz som är en längdskidtävling för alla barn mellan 6 och 8 år. Sport Event Gellivare Lapland står som arrangör under denna fartfyllda kväll på Hellnerstadion. Här kommer nya stjärnor att födas i skenet av strålkastare och elljus under publikens jubel. Här startar drömmen om en kommande skidkarriär och vad kan vara bättre än att börja med en tävling där alla är vinnare och alla får pris.

— World Cup Kidz har fri entré så ta med familjen för en fartfylld kväll, säger Elisabeth.

På lördagen anordnas det två stycken snowboard camps på Dundret, ett för de som är 14 år eller yngre och ett för de som är 15 år och uppåt. Här får man chansen att få tips från Sveriges snowboardelit och utveckla sin åkning till nästa nivå eller kanske bara få en autograf från sin idol. Efter fullspäckade dagar så blir det festligheter på kvällarna för de som är över 18 år.

— Björnfällan, Dundret, kommer att stå som värd för festligheterna under kvällstid och biljetterna köper man på Ticnet. Dundret bjuder också på gratis kvällsåkning under fredagen, säger Elisabeth glatt.

Skyltsöndagen avslutar evenemanget och då startar även byggnationen av den nya vinterträdgården i Gällivare centrum. Det blir en park för både barn och vuxna där vintern kan avnjutas mitt i stadens hjärta.

Snöyran stöds av Gällivare kommun som ett led i satsningen på Gällivare som vintersportort. Detta betyder att Gällivares egen vinterfestival till allra största del kan fortsätta vara ett gratisevenemang för kommunmedborgarna och hitresta besökare.

— Förra året hade vi drygt 50 personer som ideellt ställde upp för att förverkliga Snöyran. Eftersom satsningarna i år är större än någonsin kommer vi förmodligen att behöva ännu fler. Biljettförsäljningen är i full gång och vi hoppas på hundratals hitresta besökare under Snöyran, avslutar Elisabeth.

Läs mer på www.snoyran.nu.

Foto: Markus Tjikkom m.fl.