Prisbelönt energisamarbete ger jobb till ungdomar

Energigymnasiet i Gällivare belönas med 250 000 kronor i form av Teknikföretagens pris för ”Årets teknikutbildning”. Skolans inriktning är mot förnyelsebar energi och man belönas för framgångsrik samverkan med företag på orten. – Det viktigaste är att ungdomar snabbt kommer ut på riktiga arbetsplatser och blir anställningsbara. 20% av eleverna som går sista året har arbete direkt när de är klar med utbildningen säger, Per Malmelöv, rektor.

Teknikföretagen som representerar mer än 3500 teknikföretag i Sverige delar varje år ut priser för bästa samarbete mellan företag och utbildning inom tekniska och naturvetenskapliga utbildningar. Priset delas ut i fem regioner och detta år vann Energigymnasiet i Gällivare priset för den norra regionen.

Per Malmelöv, rektor på skolan, förklarar: - Vårt främsta mål är att ungdomar blir anställningsbara. För att det ska ske måste de komma ut på riktiga arbetsplatser och arbeta med riktiga arbetsuppgifter. Vi har 75 elever på skolan och hittills har vi lyckats ordna arbetsplatsutbildning till samtliga våra studenter.

Energigymnasiet i Gällivare är Europas enda i sitt slag. 2008 slog man ihop energi- och teknikprogrammen till ett specialutformat program med inriktning mot förnyelsebar energi främst i form av sol, vind och vattenkraft.

De färdiga studenterna får yrkestiteln ”driftstekniker” men de får även behörighet att kunna söka till universitet. Utbildningen har tagits fram i nära samarbete med energiföretag på orten och kanske är detta en av förklaringarna till framgången. Dessutom är skolan placerad mitt i företagarcentrum i hjärtat på mellanområdet. Det var så Teknikföretagen fick upp ögonen för skolan.

- En företrädare för Teknikföretagens organisation var på besök i Gällivare och passade på att göra ett studiebesök här. Efter det besöket uppmanade de oss att söka utmärkelsen ”Årets Teknikutbildning”. En viktig del i bedömningen är att vi på så kort tid lyckats få ut våra elever på arbetsplatsutbildning, säger Per.

Skolan belönas med 250 000 kronor, Per berättar: - Pengarna kommer att användas för att utveckla näringslivssamarbetet, för distansöverbryggande teknik samt utbildning av handledare för praktiken på företagen.

Den formella prisutdelningen kommer att ske den 5 april och alla samverkansföretag är inbjudna.

Mer information om Energigymnasiet och samverkansföretagen finns på www.energigymnasiet.com.