- Vårt projekt "speed-dejt" för arbetstagare och arbetsgivare har blivit mycket bra mottaget, säger Lena Remahl.

Populärt projekt skapar nya jobb

Den 12 mars i år hölls för första gången en uppskattad ”speed-dejt” mellan arbetstagare och arbetsgivare i Gällivare. Responsen var mycket positiv och den 15 oktober är det dags igen.
— Samtliga deltagare tyckte den här dagen var jättebra, säger Lena Remahl, projektledare för ”Jobbsökarna”, som är ett samarbete mellan Arbetsförmedlingen och Företagarna.

En missuppfattning som finns är att det endast är arbetslösa personer som är inskrivna hos Arbetsförmedlingen. Även personer som vill vara ombytessökande är inskrivna för att få tips och idéer om lediga arbeten att söka. Just nu är drygt 1400 personer inskrivna på AF i Gällivare. Många av dessa deltar i olika arbetsmarknadsprogram och utbildningar.

— En del inskrivna har ett arbete, men vill byta till ett nytt. Det bidrar till att det ”rör på sig” på arbetsmarknaden, säger Tord Eriksson, Arbetsförmedlingen.

Under träffen i våras kom 240 personer för att visa intresse för de 40-tal jobb som fanns att söka. På plats fanns 19 företag, varav 16 av dessa fann arbetskraft.

— Det är ett bra koncept som är effektivt då arbetsgivare direkt kan få en uppfattning om kompetens och mjukvaran hos den sökande. Man kan även få svar på sina frågor direkt av företaget och vi såg resultat på en gång, säger Lena Remahl.

Arbetsförmedlingen erbjuder även kostnadsfri rekrytering till arbetsgivare och kan i vissa fall sänka lönekostnaderna i samband med rekryteringar med upp till 85 procent av lönekostnaden, något som gynnar både arbetsgivare och arbetslösa. Fokus är alltid att matcha rätt personer till rätt arbetsplats, både de utan arbete men även de med jobb.

— Vi är en servicemyndighet som hjälper alla medborgare med exempelvis olika program, utbildningar och den traditionella matchningsprocessen mot lediga arbeten. Men det kan även röra sig om CV-skrivning, rekryteringsmässor som anordnas, samt stöd och hjälp i olika sammanhang, säger Tord Eriksson.

STÖD SOM ARBETSFÖRMEDLINGEN ERBJUDER:

Trygghetsanställning
Särskilt anställningsstöd i form av instegsjobb
Anställning med lönebidrag
Nystartsjobb/ särskilt nystartsjobb
Utvecklingsanställning
Yrkesintroduktionsanställning

Företagare som vill veta mer om Arbetsförmedlingens stöd, se länk

Producerad av: Favör Reklambyrå AB

Foto: Daniel Olausson/ Media Tales