Paasanne AB förvärvar Fjällnäs slott

Paasanne AB har utökat sin verksamhet genom köpet av Fjällnäs Castle Resort i Gällivare. Slottet kommer att användas som en konferens- och festvåning, men det finns redan idéer och ambitioner för den historiska byggnaden.

Efter en längre tids diskussioner har nu Paasanne AB förvärvat Fjällnäs slott. Med styrelseordförande Peter Aasa i spetsen har Paasanne AB ambitionen att få tillbaka slottets och omgivningens ursprungliga karaktär.

— Den dagliga driften på slottet upphör och Fjällnäs blir nu ett komplement till vår övriga verksamhet, vi har nu tillgång till en mer exklusiv miljö för möten och event. Så i ett första skede blir det en konferens- och festvåning under Grand Hotel Laplands vingar, säger Peter Aasa.

Slottet är kulturhistoriskt skyddad och enligt Peter Aasa kommer det att ta ett par år innan förändringar kan bli verklighet. Idéerna hur slottet ska utvecklas är många och en ambition är att utveckla ett koncept där Fjällnäs står som värd för bland annat bröllopsarrangemang. Och får Peter Aasa som han vill så går det snart en skoterled för gästerna fram till slottet och på sommaren kan gästerna ta ett dopp i en utomhuspool.

Skön relax på Fjällnäs slott.

— Vi vill hitta tillbaka till ursprunget men minsta ändring kräver bygglov eller detaljplanändringar så det måste få ta sin tid. Vi har glädjande nog redan hittat vana hantverkare som kan sin sak när det gäller att jobba med gamla hus så det kommer att bli riktigt bra, avslutar Peter.

I driftbolaget Paasanne AB ingår förutom Fjällnäs slott även Grand Hotel Lapland och O'Learys Sportsbar.

Fakta om slottet:
Fjällnäs slott är en historisk byggnad och en av kommunens vackraste byggnader. 1889 lät gruvbolagets platschef Carl-Otto Bergman bygga en sommarbostad för den dåvarande ägaren. I mitten på 1890-talet förstördes delar av Fjällnäs i en brand. När byggnaden restaurerades fick den två torn istället för ett. Under årens lopp har slottet använts på många olika sätt, allt från jägarmästarbostad till förskola och senast som luxuöst lägenhetshotell och restaurang. Från och med 1 oktober 2011 står Paasanne AB för driften av verksamheten.

Foto: Daniel Olausson