Nytt resecentrum

2009 köpte Gällivare kommun järnvägsstationen av Jernhusen som en strategisk satsning för framtiden. Resan till byggstart av ett nytt resecentrum har varit lång, men nu har äntligen ombyggnationen startat.
— Det känns jättebra att det äntligen är på gång, säger Mathias Svalenström, turistbyråansvarig.

Järnvägsstationen byggdes under 1890-talet och järnvägsbolaget var länge den största arbetsgivaren i Gällivare. Som mest arbetade 700 personer där med allt från trafik till banarbete. Nu är det dags för en ny epok och under januari påbörjas ombyggnationen med HT Bygg Konsortium som generalentreprenör och beräknas vara färdigt senast 20 december i år. I Gällivares nya rese- och besökscentrum kommer det att finnas en väntsal för tåg och buss med trafikinformation på nedre plan.

NEX resebyrå och Gällivare Turistbyrå kommer att erbjudas lokaler när ombyggnationen är färdig. För tillgång till övre plan byggs ett nytt trapphus med hiss. Där kommer en 160 kvadratmeter stor utställning samt information om världsarvet Laponia att finnas. Det är en del av det stora utvecklingsprojektet för Laponia som pågår med bland annat bygget av Naturum i Stora Sjöfallet/Stuor Muorkke.

— För oss som turistbyrå är järnvägsstationen den bästa platsen. Det är där de flesta turisterna anländer med tåg. Vi är jättenöjda att vi får möjlighet att vara en del av resecentrum, säger Mathias Svalenström.

Trycket är stort på turistbyrån och intresset för att besöka Gällivare växer för varje år.

— Vi hade gärna utökat verksamheten med mer personal. Även under lågsäsongen är det mycket att göra för då anordnar vi en massa evenemang. Vi har jobb året runt och ser inget som tyder på att det ska avta.

Fredrik Johansson är delägare på Lennarts VVS-tjänst i Gällivare. Hans företag kommer att arbeta med att installera värme och sanitet i järnvägsstationen.

— Det är ett intressant och stort jobb för oss. Det är kul att det händer något med stadsomvandlingen och det här är en bra början.

Under 2013 kommer tillfälliga baracker att användas som väntsal och NEX resebyrå har flyttat in till centrum.

— Det känns underbart att det är på gång, äntligen! Den här ombyggnationen är ett viktigt steg i utvecklingen, säger Tommy Nyström, kommunalråd, som med spänning ser fram emot resultatet.

Producerat av Favör Reklambyrå AB

Foto: Daniel Olausson/Media Tales