Nytt café i Gällivare

"Alla tiders café" har nyligen öppnat i samma lokaler som Backmans Bosättning i Gällivare centrum. - Suget efter detta verkar stort, vi har haft massor med kunder de två veckor som gått sedan vi öppnade, säger Carina Backman, ägare av caféet.

Inrednings- och presentbutiken Backmans Bosättningar som funnits i Gällivare i tjugotre år har utökats med ett café. Efter att ombyggnationer genomförts kunde öppningen ske för cirka två veckor sedan.

- Jag har inte marknadsfört detta, men ryktet verkar ha spridits via Facebook och på andra sätt för det har varit knök-fullt redan från första dagen, säger Carina.

Det nya caféet kombinerat med inredningsbutiken erbjuder något unikt för Gällivare centrum. Temakvällar kommer att anordnas och mycket annat. Öppettiderna är mellan 11-21 så att ungdomar och även äldre har någonstans att träffas när så mycket annat stänger redan vid 18-tiden.

- Ett levande centrum behövs, alla kan inte bara jobba i gruvan, hur kommer Gällivare annars att se ut i framtiden, säger Carina.

Carina har varit noga med att miljön ska vara trivsam och att kunderna ska få ett varmt och trevligt bemötande. Kunskaperna gällande inredning har varit mycket användbara vid utformningen av caféet. Även matutbudet erbjuder något utöver det vanliga.

- Vår specialitet är olika hemmagjorda röror, fyllningar som kan användas i bakad potatis, pajer eller på smörgåsar. Dessutom serverar vi dagsfärskt bröd och naturligtvis många olika sorters fikabröd, säger Carina.

Enligt Carina måste handeln i centrum bli bättre och fler måste våga satsa på affärsverksamhet.

- Det borde synas i centrum att gruvorna går bra, säger Carina.

Satsningarna i det centrala Gällivare blir fler, senast var det etableringarna för Kicks och KappAhl. Alla tiders café är ett välkommet tillskott som visar att utveckling av befintlig affärsverksamhet är ett framgångsrikt koncept för ett bättre och trivsammare centrum.

- Carina har gjort en fantastisk satsning med detta café, vi önskar att fler av hennes kaliber ska följa hennes exempel. Gällivare centrum fortsätter att utvecklas i positiv riktning och det kommer mer, säger kommunalrådet Tommy Nyström.