Kommunalråden Jeanette Wäppling och Lars Alriksson på företagsbesök i Aitikgruvan tillsammans med Emma Wallin, utvecklingsenheten Gällivare kommun.

Nya Aitik: Expansion 45

Boliden visade ett starkt resultat 2015 trots att sjunkande metallpriser påverkade verksamheten signifikant. Bolidens Aitikgruva i Gällivare kommer nu att öka sin produktion från 39 till 45 miljoner ton per år.

För Gällivare betyder det att den största privata arbetsgivaren kan fortsätta med en stabil verksamhet som står på en ekonomiskt solid grund.

Inte bara LKABs men också Aitiks expansion påverkar samhället. Därmed är också Bolidens Aitikgruva en aktiv del i kommunens samhällsomvandling.

- Det krävs en ännu mer intensiv dialog med Aitik. Att hitta en sund balans mellan en fysisk märkbar gruvutveckling och en attraktiv samhällsutveckling för alla medborgare är ingen enkel utmaning, säger Jeanette Wäppling, kommunalråd.   

- Både 2015 års resultat och satsningen på Aitik 45 visar styrkan i ett bolag som ligger i den absoluta framkanten i sin bransch, säger Lars Alriksson, kommunalråd. 

Aitiks verksamhetschef Björn Koorem välkomnade förslaget med ett intensivare samarbete i framtiden.

- Vi måste synka oss ännu bättre, det är transparens och trovärdighet som gäller, även om vår informationspolitik måste följa det regelverk som styr börsen, säger Björn Koorem.

Läs Bolidens senaste kvartalsrapport här