Naturligt steg till eget företag

Mitt i livet, efter en karriär som biolog på Länsstyrelsen bestämde hon sig för att det var dags att starta eget företag.
— Bär har alltid funnits med i mitt liv som en hobby, säger Lotta Rynbäck Andersson, ägare till Skogsbärsfröjd.

När hon var föräldraledig med sitt andra barn flyttade hon och hennes man hem till Puoltikasvaara efter sju år i Luleå. Han fick jobb på LKAB medan hon fortsatte att pendla fram till för två och ett halvt år sedan.

— Jag blev gravid med vårt tredje barn och hade länge funderat på att arbeta med något annat. Företaget har växt fram under två år och i somras tog jag steget och har arbetat heltid sedan dess.

Skogsbärsfröjds produkter är ekologiska, KRAV-märkta och består av skogsbär som är plockade norr om polcirkeln. Inga konserveringsmedel används och allt är producerat på hantverksmässigt sätt. I december öppnades gårdsbutiken i Puoltikasvaara och under vintern kommer en webbshop att lanseras.

— Jag har blivit en lokal bäruppköpare, det går inte att plocka alla bär själv. Jag är också utbildad mathantverkare. Vårt garage har vi byggt om till ett livsmedelsgodkänt produktionskök. När jag tillverkar våra produkter arbetar jag i små serier och på ett hantverksmässigt sätt.

I sortimentet finns allt från torkade bärprodukter till juice, nektar och saft. Även hjortronsylt och den populära blåbärsglöggen finns bland hyllorna i den lilla gårdsbutiken.

— Min blåbärsnektar är en storsäljare och jag har börjat producera tre liters bag in box som alternativ till kunderna.

Ett av målen som Lotta Rynbäck Andersson har är att kunna försörja sig på Skogsbärsfröjd. Genom EntreprenörCentrum och Lena Åman har hon fått lära sig att bygga upp mål och visioner. Hon har också funnits med som ett stöd när affärsplanen växte fram.

— Jag vill växa och vidareutvecklas. En av mina förhoppningar är även att generera fler arbetstillfällen i byn.

För att marknadsföra Skogsbärsfröjd besöker hon flera marknader runt om i länet, inte minst Gällivare vintermarknad.

— Jag vill även söka mig ner mot södra Sverige, men det får ta den tid det tar.

Producerat av Favör Reklambyrå AB

Foto: Daniel Olausson/Media Tales