Näringslivsgalan goes Western

Lördagen den 14 maj gick Gällivares näringslivsgala av stapeln. Årets tema var western och många hade klätt sig enligt temat. En rad utmärkelser delades ut under kvällen där bland annat Ulf Karlsson, Gefa System, fick motta priset som årets företagare 2010.

Det var många cowboys och indianer på årets näringslivsgala som hade westerntema. Det bjöds på westernshow, bullridetävling och Moonlight Kickers hade linedanceuppvisning. Företagens framgångar är en viktig del av Gällivares utveckling och utmärkelserna på Näringslivsgalan är ett sätt att sporra och belöna företagare som utmärkt sig under det föregående året. Galan invigdes av Gällivares kommunalråd Tommy Nyström som berättade om hur positivt Gällivares näringsliv utvecklas och tackade företagen för deras insatser.

— Det känns väldigt bra att få premiera Gällivares duktiga näringsliv, både genom att bjuda dem till fest och samtidigt dela ut priser till några som särskilt utmärkt sig. Många av företagarna är vardagshjältar som gör det både möjligt och trivsamt att bo i Gällivare. Vi är mycket nöjda med tillställningen, säger Marlene Rönnquist från Företagsbolaget som var en av huvudarrangörerna.

Följande priser delades ut under kvällen:

Årets Handlare 2010 delades ut av Svensk Handel
Vinnare: Gojan´s Smått & Gott, Birgit Wågberg Nilsson
Motivering: Årets Handlare 2010 är inte ensam i sitt slag, och har inte heller en unik produkt. Framgången som får Gojan´s Smått & Gott att sticka ut handlar istället om en förträfflig service och lättillgänglig verksamhet - här är det enkelt och trevligt att handla! Att driva en rörelse på detta sätt är en konstart, som förtjänar att lyftas fram och prisas!

Övriga nominerade: Öströms Begravningsbyrå AB, Leif och Monica Uimonen. Handelshuset i Malmfälten AB, Ulf Wikström

Årets Turistföretagare 2010 delades ut av Visit Gellivare Lapland
Vinnare: Midnight Sun Adventure, Håkan Östlund
Motivering: Håkan Östlund är en färgstark entreprenör som med stor kraft, egna metoder och idéer utvecklat sitt företag. En eldsjäl inom besöksnäringen, där omtanke och personlig service står i centrum. Pristagarens brinnande intresse för Gällivare och dess möjligheter ger ringar på vattnet som skapar ett "gränslöst" samarbete fyllt av "möjligheter".

Övriga nominerade: Gällivare Camping AB, Allan Martinsson. Gällivare Bed & Breakfast, Marita Johansson.

Årets Nya Företagare 2010 delades ut av Boliden
Vinnare: Glada Kocken i Gällivare AB, Olof Lehrman och Jeanette Ärleborg
Motivering: Glada Kocken i Gällivare AB har genom stort engagemang och gedigen kunskapsbas lyckats sätta kunden i fokus. De ger en oklanderligt god service, som får varje besök att kännas som det där lilla extra. De bjuder gästerna stora portioner av smakrikedom, serverat i en atmosfär av lappländskt lugn. Med en uppskattad kvalitet och goda råvaror som alltid lämnar spår av glädje i smaklökarna, får de varje lunch att kännas som á la carte på vita linnedukar.

Övriga nominerade: Gällivare Pettersson Petäjävaara HB, Tommy Pettersson och Anders Petäjävaara. Cidréns Elektriska, Anders Cidrén.

Årets Tillväxtföretag 2010 delades ut av Expandum
Vinnare: Svenska Nordic Education AB, Tony Ömalm
Motivering: Svenska Nordic Education, NEAB, har hittat en nisch som tagit dem upp i topp bland Sveriges mest lönsamma och snabbväxande företag. Genom långsiktigt och målmedvetet arbete har företaget vuxit med 266 % de senaste åren och är därmed Gällivares starkaste tillväxtföretag 2010. NEAB har idag 14 anställda och man vill fortsätta växa och bli fler. De har under 2010 erhållit Dagens Industris pris som Gasellföretag och Veckans Affärers utmärkelse: Årets Superföretag. Detta gör NEAB till en fullvärdig vinnare av Årets Tillväxtföretag i Gällivare 2010.

Övriga nominerade: Total Tech-Nordisk Transport Teknik AB, Mikael Lindgren och Markus Olausson. GE Maskintjänst AB, Ralf och Tony Eriksson.

Årets Kvinnliga Företagare 2010 delades ut av LKAB
Vinnare: Sole Adventure & Event AB, Elisabeth Landby
Motivering: Med hög kompetens, stort mod och sprudlande glädje har Elisabeth Landby, Sole Event, utvecklat sitt företag och lyckats nå nya marknader i en tuff bransch. En fantastisk entreprenör som med ett stort engagemang ständigt utvecklar nya idéer och den egna affärsverksamheten.

Övriga nominerade: Nyfiket AB, Eva Johansson. Liza Hotell & Konferens AB, Ann Louise Emmoth.

Årets Företagare 2010 delades ut av Företagarna Gällivare
Vinnare: Gefa System AB, Ulf Karlsson
Motivering: GEFA System har lyckats skapa produkter som med sitt fokus på energibesparing ligger rätt i tiden. Med sätet i Gällivare, har man med viljan att växa lyckats nå en internationell marknad. GEFA System har visat prov på stor uthållighet, god lönsamhet och är en värdig vinnare av årets pris!

Övriga nominerade: Total Tech-Nordisk Transport Teknik AB, Mikael Lindgren och Markus Olausson. KM Optoteknik AB, Kent Martinsson.

Årets Landsbygdsföretagare 2010 delades ut av Landsbygdsrådet
Vinnare: Vildmarksbyn Solberget, Dirk Hagenbuch
Motivering: Om man lyckas få folk att resa långt bortom telefonnätets täckning, och på den destinationen få dem att trivas med att själva anstränga sig för att överleva utan elektricitet och rinnande vatten - och dessutom betala en bra slant för det - då är man värd att få priset som Årets Landsbygdsföretagare 2010. Idén är lika galen, och lyckad, som Ishotellet och Trädhotellet.

Övriga nominerade: Galgbackens Islandshästar, Anna-Karin Nordvall och Mårten Lantto. Nilivaara Plåt & Svets, Anders Josefsson.

Exportpriset 2011 delades ut av Norrskenet.
Vinnare: LKAB med dotterbolag
Motivering: Bolaget har sedan det för länge sedan startade, sålt, levererat, utvecklat och anpassat sina traditionella produkter efter kundernas önskemål. Kunderna finns i Sverige men framför allt på den internationella marknaden. Genom ett långsiktigt, professionellt, konsekvent arbete har bolaget med sina dotterbolag blivit en mycket framgångsrik aktör med stor betydelse för det lokala samhället, för regionen och även för nationen.

Arbetsmiljöpriset 2010 delades ut av LKAB.
Vinnare: Tomas Larsson, Mekteknik i Gällivare
Motivering: Årets pris går till ett företag som kontinuerligt jobbar med att hålla ordning på omgivningen och jobbar ständigt för att alltid sätta säkerhet och miljö i främsta rummet. Tomas Larsson, Mekteknik i Gällivare arbetar aktivt med arbetsmiljö och säkerhet på alla nivåer i företaget, särskilt syns detta på användandet av personlig skyddsutrustning!

Se bildspel från evenemanget.

Foto: Daniel Olausson