När Gällivare glittrade lite extra

I fredags var det dags att fira Gällivares närings-, idrotts- och kulturliv med seminarium, glitter och gala. Röda tråden under dagen och kvällen var livet mellan husen och att skapa ett samhälle där invånarna lever och trivs.

Framtidsseminariet startade efter lunch på fredagen med att journalisten och moderatorn, Stefan Nieminen hälsade välkommen med att hälla upp ett glas vatten.

— Under mina resor som frilansreporter lärde jag mig vad som är viktigast och dyrbarast i världen, nämligen vatten. Väl hemma på älgjakten hemma i Gällivare satt jag bara och skopade det rätt ur en kallkälla och tänkte på de barn jag mött som dog av uttorkning. För oss är det en självklarhet och det gäller att inte bli hemmablinda.

Lars-Eric Aaro, VD LKAB, var första talare under seminariet och började med att snabbt att gå över till ett mjukare och viktigare ämne, nämligen stadsomvandlingarna i Malmfälten och framtiden.

— Livet mellan husen är grunden till våra samhällen här uppe. LKAB kan aldrig bli attraktivt om inte samhället är attraktivt. Ibland tänker vi kanske för mycket på hur husen som ska byggas istället för känslan och hur invånarna ska få möjlighet att ha det mellan husen. Hållbar utveckling är mycket mer än en grop, för det blir gropar när man sysslar med gruvdrift, utan det är att vi har det socialt bra - med jobb, bra ekonomi och givetvis ett miljötänk.

Lena Remahl var också talare under seminariet och hon representerade Arbetsförmedlingen och projektet där de samarbetar med Företagarna i Norrbotten för att stärka nätverket mellan näringslivet och de arbetssökande.

— Under mitt besök i Gällivare har jag sammanfört tio företag med lika många personer som söker jobb.

Peter Fjällborg, VD för COOP Malmfälten, berättade om kooperationens historia i Norrbotten, som började i Malmberget med en butik 1898. Han förutspådde att framtidens handel inte finns på stormarknadsområden som idag, utan har hittat tillbaka in i samhällena och städerna.

Från Gällivare kommun deltog Kommunstyrelsens vice ordförande Birgitta Larsson som bland annat berättade om de olika byggprojekten som är på gång, om den stora medborgardialogen som ägt rum och om projektet "Trivsel, trygghet och gemenskap" som precis startat. Gällivare kommuns kulturchef Jerker Johansson passade på att framhålla kulturen som en nyckel för ett framtida utvecklat Gällivare och berättade lite om arbetet med att kultur och näringsliv ska närma sig varandra.

På slutet av fredagens Framtidsseminarium hade även representanter från föreningslivet bjudits in. Avslutade seminariedagen gjorde den i Malmberget, Mosebacke, uppväxta Erik Niva, sportjournalisten och fotbollsexperten med att berätta om hur han under sina resor över hela världen sett hur fotboll enar och stärker folk i deras i många fall utsatta liv. Niva avslutade samtidigt med att slänga ut en krok till LKABs VD som satt i publiken:

— Malmberget hade lätt kunnat komma högt upp mot Allsvenskan i fotboll med ett för det stora bolaget blyga bidrag på säg 20 miljoner, det hade höjt självkänslan och samhörigheten i hela samhället.

På kvällen efter en intressant eftermiddag var det så dags för gala, glitter och glamour. I Malmbergets sporthall, som kvällen till ära draperats med vita hängen för att vackert dölja allt vad sporthallar kan se ut som, bjöds det in till mingel, bubbel, tre-rätters meny och underhållning. Till gästernas applåder prisades även några av Gällivares framgångsrika invånare inom näringslivet, kulturen och idrotten.

Gällivare engagerade entreprenörer, GEE Priset:
Eva Martinsson, Välkommaskolan

Idrottsstipendium, Ledare:
Hans Eriksson, OK Sarven

Idrottsstipendium, Ungdom:
Denice Johansson, Ridklubben Dundret

Årets verksamhet:
Vassarahem 2

Årets verksamhet:
SAVO Social Arbete Vård Omsorg

Årets företagare:
Kjell Degerman, Adviva

Kulturstipendium:
Erik Niva

COOP Malmfälten priset:
MS Meet

Boliden-priset:
Nordkote AB

LKAB-priset:
Anna Viltok

 

Se bildspel från galan

Producerat av: Favör Reklambyrå AB

Foto: Daniel Olausson/ Media Tales