Carina Backman har drivit Alla tiders café i tre år och hoppas på ökad lönsamhet sedan de fick serveringstillstånd för ett halvår sedan.

"Mitt andra hem"

Hösten 2009 öppnades Alla tiders café i samma lokaler där butiken Backmans Bosättning tidigare funnits under 23 år.
— Det har äntligen lossnat efter att vi har fått serveringstillstånd, säger Carina Backman, ägare.

Alla tiders café har sedan det öppnade varit en av Gällivares populäraste mötesplatser. Det har ändå varit en tuff resa för familjeföretaget som äntligen kan se ljuset i tunneln efter flera år av hårt arbete.

— Vi arbetar med bra råvaror och det kostar mer. Vi har investerat mycket pengar i verksamheten och i somras byggde vi bland annat en ny uteplats. Vi har fått lära oss branschen allt eftersom. Man måste hela tiden uppdatera och fixa till och det är en ständigt pågående process. Det är ungefär som när man renoverar ett hus. Så fort man har renoverat klart är det dags att börja om där man först startade.

Redan för 10-15 år sedan bestämde sig Carina Backman för att om butiken inte längre var lönsam skulle hon öppna en krog på samma ställe.

— När vi till slut tog beslutet att stänga hade jag två val, att söka jobb eller skapa ett jobb. Jag valde att skapa ett jobb och vi öppnade Alla tiders café. Men jag hade inte klarat detta utan min man, han har varit helt fantastisk.

Carina Backman berättar att det har varit otroligt spännande att byta bransch och att hon har fått massor av nya erfarenheter. Hon hyllar sin personal och de kunder som fortsätter att återkomma till cafét.

— Min personal gör ett fantastiskt jobb och vi är glada att de stannar kvar eftersom vi är medvetna om att det finns andra jobb som är mer välbetalda i Gällivare. De brinner för service och ger verkligen allt i sitt arbete. Om det inte vore för dem och våra trogna kunder hade Alla tiders café inte varit någonting. Det här är mitt andra hem och jag trivs jättebra.

För två år sedan inledde Alla tiders café ett samarbete med Linafallet i form av sommarpubar onsdag och lördag. Resultatet blev en succé.

— De hade serveringstillståndet och vi fick testa på hur det var att ha ansvaret över en bredare verksamhet. Samarbetet var trevligt och mycket uppskattat. Sedan februari-mars har vi vårt eget tillstånd och har öppet till 01, onsdag, fredag och lördag.

Carina Backman hyr huset där Alla tiders café finns, men hade gärna köpt det av kommunen om de hade satt ut det till försäljning.

— Vi har under alla år vi funnits i huset gjort stora investeringar med både ombyggnader, tillbyggnader och renoveringar. Vi är nöjda, men det har kostat. Jag funderar inte över framtiden utan försöker leva i nutid och just nu är jag glad över att vi fick fullständiga rättigheter och att kunderna fortsätter att besöka Alla tiders café.

Producerad av: Favör Reklambyrå

Foto: Daniel Olausson/Mediatales