Med högfjället som inspiration

Hon valde att lämna ett fast jobb som förskolelärare för att utbilda sig inom samisk kläddesign. Idag är det över tio år sedan hon startade Ateljé Gáisi.
— Jag känner ett lyckorus när jag får vara kreativ, säger Lise Tapio Pittja.

Lise Tapio Pittja designar kläder både på beställning och utifrån egna idéer. Intresset för det samiska hantverket har funnits hela livet och sedan 80-talet har hon haft traditionell slöjd som hobby. Under vintern 1998 fick hon upp ögonen för kläddesign på riktigt under ett besök på Jokkmokks marknad.

— Jag gick omkring med min man och beundrade alla kläder. Han tyckte att jag kunde göra egna kläder, men jag tänkte att det är omöjligt.

När de kom hem till Nattavaara började de fundera hur de skulle få ihop vardagen om Lise Tapio Pittja började läsa pälskonfektion på Samernas utbildningscentrum i Jokkmokk.

— Jag hade precis fått mitt fjärde barn och det kostar ganska mycket att gå den här utbildningen. Sedan är det en bit att pendla till Jokkmokk. Men jag prövade att söka och kom in.

Lise Tapio Pittja berättar att hon var helt slut efter examen, men kände ändå att hon inte ville vänta med att starta eget. 2001 föddes Ateljé Gáisi, som betyder högfjäll.

Hon började först arbeta hemma på gården i Nattavaara för att sedan flytta till en affärslokal i byn. Efter fem år bar det av hem igen innan resan gick mot Gällivare.

— Sedan ett och ett halvt år tillbaka har jag en lokal ovanför Norrskensgallerian. Jag har verkligen hittat den perfekta platsen för min verksamhet.

Lise Tapio Pittja gillar det fria skapandet när hon syr kläder, men den senaste tiden har hon bara hunnit med beställningar.

— Det är jätteroligt att skapa kläder utifrån andras önskningar. Jag syr och designar bland annat koltar, brudklänningar och brukskläder.

När Lise Tapio Pittja ser tillbaka på tiden som egenföretagare ångrar hon inget även fast det har varit både upp och ner i ekonomin.

— Just nu går det jättebra. Företaget växer hela tiden och jag har även en lärling. Jag har även funderat på om jag måste börja anställa för att hinna med allt.

Producerad av: Favör Reklambyrå AB

Foto: Daniel Olausson/Media Tales