Margaretha från Gällivare vann med en (o)vass idé

Idén fick hon i bilen mellan Töre och Gällivare. Och tack vare stöd från både Gällivare kommun och Almi har det som till en början bara var en tanke nu blivit en vinnande innovation.

Vinnaren av Stiftelsen SKAPAs utvecklingsstipendium 2013 Norrbottens län heter Margaretha Mathiasson och kommer från Gällivare. Prischeck tillsammans med diplom och blommor, delades ut av Norrbottens landshövding Sven-Erik Österberg och Almis VD Sten-Anders Gustavsson. Till hösten deltar hon i riksfinalen som går av stapeln den 3 oktober på SKAPAs Innovationsgala i Stockholm. Då är det större summor som står på spel.

Nålsticksskyddet hanteras med en hand vilket minimerar risken för oönskande stick. Innovationen är ett nålsticksskydd som ska skydda vårdpersonalen mot oönskade stick när man ger en patient en insulinspruta. Skyddet kan hanteras med en hand och är mycket enkel att använda. Mer än en miljon stickskador från injektionsnålar inträffar årligen i Europa och EU har i direktiv tagit fram krav på regler för att undvika stickskador och även krav på att nålen ej ska kunna återanvändas. Margarethas uppfinning fungerar som ett litet lock som fälls över nålen. Dessutom böjs nålen under hylsan och omöjliggör återanvändning.

— Framtiden ser ljus ut och jag har flera intresserade kunder, säger Margaretha som är lite hemlighetsfull om det enbart är nationella intressenter. Men innovationen har onekligen potential att bli en internationell produkt. Den är smidig att hantera och billig att producera.

— Jag känner mig lite som Florence Nightingale, säger Margaretha som med sin produkt hoppas minska den oro som vårdpersonalen kan känna om man stuckit sig på en injektionsnål. Oro över både smittspridning och infektioner. I sitt yrke som företagssköterska har hon träffat många som stuckit sig på diabetesnålar. Margarethas innovation bidrar både till en bättre arbetsmiljö men också minskade kostnader för samhället.

Prissumman på 20 000 kr kommer väl till pass, enligt Margaretha som nu kommer satsa på att ta sin produkt ut i världen.

Producerat av: Favör Reklambyrå AB