Ljuset kommer med vintermarknaden

För 224:e året i rad är det dags för Gällivare vintermarknad fredagen den 15 till söndagen den 17 mars. Utställare och marknadsknallar från hela Sverige samlas i centrum för att sälja allt från hantverk till mat.

En av de föreningar som har varit med under flera år på vintermarknaden är Gällivare-Malmberget fotoklubb. De kommer att ställa ut några av sina medlemmars bilder i korridoren utanför Turistbyrån i Centralskolan.

— Det är svårt att säga hur länge vi har varit med, men det har blivit en tradition för oss. Vi är en gammal fotoklubb som funnits i 63 år, säger Jan Westerlund, ordförande.

Nio stycken fotografentusiaster mellan 30-70 år kommer att visa upp sex till nio bilder på uppsatta skärmar. Utställningen har inget tema utan bildvalet är fritt.

— Jag tycker vintermarknaden är jättebra och speciellt för alla föreningar som får en chans att synas, säger Jan Westerlund.

Ávki tillhandahåller specialiserade tjänster för företag och projekt att nå förnyad tillväxt och vänder sig bland annat till de som är kopplade till samiskt näringsliv och kultur. De deltar för fjärde året i rad med ett flertal utställare.

— Intresset har varit stort så vi tycker det är angeläget att fortsätta delta. Ifjol inledde vi ett samarbete med Gällivare sameförening inför marknaden, och det fortsätter även i år. Samiskt näringsliv i Gällivare är ganska omfattande. Det är faktiskt större än vad vi tror. Tidigare har det varit ganska undanskymt. Men i och med vårt arbete har det synliggjorts på ett helt annat sätt. Det gagnar både de enskilda entreprenörerna och Gällivare som helhet, säger Mattias Berglund, VD och affärsutvecklare Ávki AB.

Producerat av Favör Reklambyrå AB

Foto: Daniel Olausson/Media Tales