Jakten på guld börjar i Gällivare

15-21 april befinner sig svenska längd- och skidskyttelandslaget i världscupsspåren för att utföra testverksamhet innan OS i Sotji.
— Det här är ett stort steg för samhället och vi stärker samtidigt positionen som vintersportort, säger Tommy Niva, Sportevent Gellivare Lapland AB.

Det har gått fem månader sedan längdlandslaget inledde Världscupsäsongen och nu avslutar de den på samma plats. Gällivare är vintersportorten som inte gör någon besviken.

— Vi har valt Gällivare för vår testverksamhet eftersom det ligger långt norrut och därför att det fortfarande är bra med snö. Allt har fungerat jättebra från boende till bemötande, säger Urban Nilsson, vallachef.

Arbetet sker inom ramen för Sveriges Olympiska kommittés, SOK, projekt Smala Skidor och målet är att komma hem med fler OS-medaljer.

Fem stycken från längd och två stycken från skidskyttelandslaget testar i snitt 50 skidor om dagen. Fokus ligger på valla, slipningar och strukturer för att de ska vara ordentligt förberedda inför nästa säsong.

— Det är jätteviktigt med bra material och att utföra testverksamheten på en aktuell Världscupsbana är perfekt. Vi kommer gärna tillbaka, det kunde inte ha varit bättre, säger Urban Nilsson.

Tommy Niva är glad att testverksamheten utförs på Hellnerstadion. Han arbetar för att göra Gällivare till en vintersportort att räkna med både i Sverige, men även ute i världen.

— Vi får den första snön i november och den sista i april så vi har alla förutsättningar att få fler länder att komma och både träna och utföra testverksamheter hos oss. De kan både börja och avsluta säsongen i Gällivare och det känns riktigt bra.

Web-tv reportage producerat av: Mats Hillblom/imega Television AB -
Se reportaget från materialtestet.

Producerad av: Favör Reklambyrå AB

Foto: Daniel Olausson/Media Tales