Mats Jakobsson har tagit fram en räddningslina för att hjälpa brandmän att förkorta sina räddningsinsatser.

JOBAB underlättar arbetet för Sveriges brandmän

Med nytänk och innovativ teknik har JOBAB utvecklat en räddningslina för att spara tid och ge brandmän en bättre arbetsmiljö. Idag använder bland annat LKAB samt Bolidens Aitikgruva produkten.

För tio år sedan tog Mats Jakobsson fram en spolbalk som LKAB hjälpte honom att ta patent på. Sedan dess har JOBAB tagit fram flera innovativa lösningar åt gruvindustrin och nu utökar de sitt sortiment med en räddningslina som är specialdesignad för att underlätta arbetet för brandmän runt om i Sverige.

- Jag har arbetat inom räddningstjänsten och såg svårigheterna med att söka av stora ytor med slang som till exempel i gruvan eller i industrilokaler, säger Mats Jakobsson, vd och en av tre delägare.

Räddningslinan tillverkas i Gällivare och är mönsterskyddad. JOBAB har precis börjat marknadsföra produkten och de hoppas att fler upptäcker fördelen med linan.

- Räddningslinan används i kombination med värmekamera vid långa och komplicerade inträngningsvägar. Tanken är att den ska vara det första alternativet vid rökutveckling eller livräddning innan brand är konstaterad.

Mats Jakobsson berättar att räddningslinan gör att rökdykledaren kan styra insatsen när en ritning över objektet finns. Man kan även se vart rökdykaren är samt hur mycket luft som har förbrukats.

- Tiden är en viktig faktor vid bränder och med hjälp av linan så kan man förkorta räddningsförloppet. Jag har visat upp den åt räddningstjänsten i Stockholm samt Gällivare och de var mycket positiva. Vi tror att det här kommer att bli en hit på marknaden.

Producerad av: Anna Holmberg
Foto: JOBAB