Illo - sommarens buskompis för barnen

Visit Gellivare Lapland har skapat en liten figur som heter Illo som ska bli barnens nya kompis och lekkamrat. Illo kommer att finnas på plats på Gällivare Hembygdsområde tisdagar och torsdagar under sommaren och under juli månad även på lördagar.

Visit Gellivare Lapland jobbar för att öka turismen i Gällivare och för att få fler nöjda, återkommande besökare - stora som små. Då de märkt en avsaknad av aktiviteter för barn har de själva tagit initiativet att skapa en figur, Illo, som kan leka med barnen under sommarmånaderna. Det är hantverkaren Marina Keinström som har designat och sytt Illos kläder och skrivit historien om figuren.

Första besöket för Illo blev på Gällivare IP där figuren besökte en grupp sex- och sjuåringar som går årets första fotbollsskola. Barnen fick lyssna till historien om hur Illo har bott djupt inne i de lappländska skogarna tillsammans med skogens alla djur. Men nu har Illo färdats vidare för att hitta nya vänner och lekkamrater. Med hjälp av midnattssolens strålar färdades Illo och landade på Dundrets topp och bor nu i en liten kåta på Hembygdsområdet i Gällivare.

— Illo är ett skogsväsen som älskar barn, djur och natur. Illo kommer att hitta på en massa bus och upptåg tillsammans med barnen i sommar, berättar Maria Wallgren, VD Visit Gellivare Lapland.

Illo kommer att finnas på plats på Gällivare Hembygdsområde kl. 13.00 på tisdagar och torsdagar och under juli månad även på lördagar. Det ska även finnas en möjlighet att anmäla sig på Visit Gellivares hemsida för andra tider. Under en timme kommer man då kunna besöka Illo och hitta på spännande saker i skogen eller inne i kåtan.

— Så länge vädret tillåter blir det utelekar och annars är de inne och hittar på saker, berättar Anna Johansson, marknadschef på Visit Gellivare Lapland.

Figurens namn betyder glädje på samiska och förhoppningen är att Illo ska sprida glädje till alla barn under sommaren och framöver.

Läs mer på: http://www.gellivarelapland.se

Foto: Daniel Olausson.