Idrottsfest på Dundret

För andra året i rad anordnas Dundret Extreme Running, en tävling som har blivit en idrottsfest. 31 augusti till 1 september får både erfarna löpare och de som vill motionera i lite lugnare tempo chansen att testa på flera olika aktiviteter.
— Vi har en fantastisk miljö på Dundret, säger Tommy Niva, Sportevent Gellivare Lapland AB som är initiativtagare till idrottshelgen.

När DXR anordnades förra året fanns bara en tävling, K22 som tog deltagarna på ett löparäventyr över Dundrets höga och låga nivåer med start och mål på Hellnerstadion.

— I år anordnas inte bara 22- kilometerstävlingen, utan även K2 och K6 som är på två respektive sex kilometer. De som tävlar i de kortare sträckorna kommer att springa på Hellnerstadions World Cup spår och myrar. Tanken när vi anordnade tävlingen förra året var att vi tyckte att det saknades ett terränglopp och Dundret har allt som behövs med både skog och kalfjäll, säger Tommy Niva.

2012 var det 25 anmälda till K22 och i år är det över 100 stycken till de tre loppen som anordnas på lördagen. Marcus Hellner är en av de som kommer att vara på plats för att tävla.

— Det känns jättekul att så många har anmält sig, men jag räknar med att det kommer att bli några till. Det är roligt att så många vill delta, det visar att det finns en efterfrågan. Jag tror absolut på en fortsättning. Under vår utvärdering förra året fick vi väldigt positiva reaktioner.

Eftersom tävlingen har växt har det även öppnats upp för andra föreningar att ordna aktiviteter. På söndagen flyttas base camp upp från Hellnerstadion till Björnfällan. Där kommer flera olika träningspass att hållas som till exempel Zumba och Tabata. För dem som vill ta det lite lugnare anordnas en tipspromenad. Om du är intresserad av att börja löpa föreläser Johanna Nilsson, långdistanslöpare, på lördagen om ämnet och på söndagen håller hon i en löpskola. För att runda av familjefesten på Dundret anordnas Papricaloppet för barnen.

— Om du gillar lite tuffare tempo har Gällivares Crossfitgym Viljestark satt ihop en hinderbana på Hellnerstadion med bland annat armgång och en bana där man kryper under taggtråd. Det har varit ett enormt intresse för den tävlingen och det är kul. Vi har även Dundret Hill Climb där deltagarna åker rullskidor eller cyklar uppför Sveriges tyngsta asfalterade väg. Det är riktigt kul att så många är intresserade av DXR. Dundret har en fantastisk miljö med närhet till stan och bra terräng.

Mer information www.sporteventgellivare.com

Producerad av: Favör Reklambyrå

Foto: Yngve Johansson/Imega Promotion