Högt flygande planer för Gällivare

Nu är allt klart för det internationella evenemanget och luftballongstävlingen Arctic Balloon Adventure Gällivare. Den genomförs mellan den 9-18 februari nästa år. Uppskattningsvis kommer ca tio länder att delta. Den som vill kommer att kunna köpa biljetter och flyga med.

Ballongflygning i vinterklimat är en exklusiv företeelse som lockar entusiaster från hela världen. Materialet i ballongerna måste vara anpassat för kyla eftersom normala ballonger inte klarar vinterflygning.

- Detta evenemang är väldigt speciellt för ballongförare, detta är inte något man gör varje dag, säger Michael van Nijmwegen, Visit Gellivare Lapland.

Evenemanget innehåller även en tävling där det gäller för luftballongsförarna att landa så nära en angiven plats, som möjligt. Tidigare har detta genomförts i Levi, Finland. Det tyska företaget Easy Event som är organisatör sökte en ny plats för nästa år och tillfrågade då Swedish Lapland. Och nu står det alltså klart att Gällivare håller nästa års evenemang.

- Det känns fantastiskt roligt att vi fått denna möjlighet, säger Michael.

Ungefär 60 personer kommer att delta från ca 15 olika länder. Storbritannien, Tyskland, Frankrike, Belgien, Spanien, Sverige, Schweiz och Luxemburg är några länder som troligen kommer att vara där.

Flygningarna kommer att starta utanför Gällivare för att sedan landa i närheten av staden på en lämplig plats, eventuellt på Vassaraträsk eller något annat öppet område. Ballongförarna är skickliga på att bedöma landningsplats och de landar med stor precision.

- Tanken är att Gällivares invånare ska kunna avnjuta den mäktiga upplevelse som dessa fantastiska ballonger förmedlar när de svävar fram mot staden, säger Michael.

Den totala flygtiden blir ca 4-6 dagar beroende på vädret och det kommer att ges möjlighet att köpa biljetter och flyga med för den som vill. Någon form av evenemang kommer att anordnas kvällstid med mat och dryck så att folk och ballongintresserade ska kunna träffas.

- Det kommer även att bli en uppvisningskväll då man med ljusshow och musik visar upp alla ballonger på marken, säger Michael.

Den som funderar på att köpa en ballong med egen design och själv delta i tävlingen måste vara beredd att betala ca 550 000 kr för ett helt ekipage. Men då kan man flyga i vinterklimat i tio års tid, innan det är dags att köpa en ny.

Detta arrangemang kommer säkerligen att locka media till Gällivare. Med andra ord ytterligare ett bra tillfälle att marknadsföra kommunen.