Staffan Nilsson och Michael Nordström, Namek, är nöjda med försäljningen av företaget till NCC.

Het byggmarknad lockar företag

Investeringarna i samband med samhällsomvandlingen och gruvnäringen ökar. Nu har NCC förvärvat bygg- och anläggningsföretaget Namek för att möta det stora byggtrycket i Gällivare.

NCC har arbetat i Gällivare under lång tid och de senaste åren har fokus legat på projekt hos de stora gruvföretagen. Företaget kom till slut till en punkt där de insåg att de måste ha en lokal närvaro för att kunna vara på plats även mellan projekten samt för att kunna växa på marknaden.

— Vi har arbetat med Namek under flera år och vi har samma synsätt och värderingar. När det kom signaler om att de ville gå vidare med samarbetet tog vi chansen, säger Mats Eklund, avdelningschef på NCC i Norrbotten.

Han berättar att det är roligt att följa utvecklingen i Malmfälten och att se framtidstron växa bland befolkningen.

— Det är mycket byggjobb i området och det är positivt. Malmfälten är den hetaste marknaden i Sverige om man bortser från Stockholm, Göteborg och Malmö, säger Mats Eklund.

Samhällsomvandlingen bidrar till den heta byggmarknaden i Gällivare. Bland annat ska nya bostäder, äldreboenden, kulturhus, sporthall och ett nytt centrum byggas.

— Vi vill kunna möta den stora efterfrågan som finns och som kommer att bli större. Nu kan vi både ta oss an stora och små projekt samt vara tillgängliga året om, säger Mats Eklund.

Namek har funnits sedan 1997 och har 20 anställda. Deras arbetsområde omfattar i första hand Gällivare och Kiruna med omnejd.

— NCC ser saker på samma sätt som vi och det kändes helt rätt att sälja vårt företag till dem. Nu kan vi vara med i samhällsomvandlingen på ett mer kraftfullt sätt, säger Staffan Nilsson, en av Nameks ägare och grundare.

Producerad av: Favör Reklambyrå AB

Foto. Daniel Olausson/ Media Tales