Hemvändardagen en jultradition i Gällivare

Hemvändardagen julen 2010 i Gällivare lockade ca 600 besökare och ett 20-tal företag. Det har blivit en tradition för många hemvändare och företagare att under några timmar på juldagen träffas och prata med varandra under enkla former. Många konkreta kontakter togs och ett 100-tal tjänster presenterades för nyfikna åhörare.

Hemvändardagen i Gällivare är ett evenemang som under flera års tid lyckats med bedriften att engagera personer och företag under Juldagen som är en starkt traditionsenlig familjehelgdag. En dag då kanske de flesta annars helst sitter hemma och äter god mat och ser på tv med familjen.

- Det ska vara enkelt och roligt för folk att kunna träffas och prata under dessa dagar. Mingel och nätverkande under lättsamma former gör att man inte vill missa dessa tre timmar på juldagseftermiddagen, säger Kjell-Åke Johansson, VD på Expandum.

Evenemanget lockade mellan 500-600 besökare samt cirka 20 företag. Det är ungefär samma siffra som förra året och med tanke på att mellandagarna i år innehöll flera arbetsdagar visar detta på en bra uppslutning.

- Intresset var stort även i år och totalt presenterades ett 100-tal tjänster, säger Kjell-Åke.

LKAB visade upp sin verksamhet för 4:e året i rad och berättade för intresserade hemvändare vilken typ av kompetenser man eftersöker.

- Det kommer alltid intressanta personer på denna hemvändardag och detta är ett bra tillfälle att få visa upp vårt företag och vårt rekryteringsbehov. Vi behöver bland annat projektledare, ingenjörer samt elektriker, säger Kerstin Bergdahl, HR-Adviser på LKAB.

Många konkreta kontakter togs denna dag och i fokus var naturligtvis gruvindustrin med tillhörande serviceindustri. Birgitta Larsson, vice kommunalråd, inledde evenemanget med att berätta om allt det positiva som nu sker i Gällivare. Det som intresserade besökarna allra mest var dock bostadsfrågan.

- Hur läget är med bostäder är kanske den mesta frågan vi får från hemvändare. Därför blir bostadsfrågan en stor utmaning inför framtiden och något som måste lösas för de som redan bor här men också för alla som vill återvända till Gällivare, avslutar Kjell-Åke.

Se bildspel från Hemvändarträffen