Nyblivna butiksägarna Patrik Winbjörk och Ursula Skanefors-Winbjörk, JIVE.

Handlare satsar i Gällivare centrum

JIVE, Gávpi och Magazin du Nord är tre butiker som stärker handeln i centrala Gällivare genom nyetableringar och förvärv. Passa på att se vad centrumhandeln har att erbjuda under Midnight Sun Shopping den 7 juni. Då fylls Storgatan av aktiviteter, dans, musik och kvällsöppna butiker fram till kl. 22.00.

Ursula Skanefors-Winbjörk och Patrik Winbjörk har förvärvat JIVE från och med den 1 april. Butiken har ett brett sortiment av dam- och herrkläder samt accessoarer. Hela familjen är engagerad i butiken där tanken är att alla ska bidra med det de kan. Den långsiktiga planen är att utveckla butiken efter kundernas önskemål där man kommer att vara öppen för vad de vill ha och höra sig för vilka märken som efterfrågas. Ursula betonar också vikten av ett levande centrum.

— För att få ett levande centrum så skulle steg ett kunna vara att öppna upp för biltrafik i stan för att öka genomströmningen. Folk vill ha nära och kunna parkera vid butiken, säger Ursula.

Gávpi säljer samiskt hantverk.Gávpi säljer samiska kvalitetsprodukter, från hela Sápmi, som förädlat renkött, slöjd, hantverk, musik, silver och mycket mer. Man vill också utöka sortimentet av böcker på samiska, från samiska författare men också om samer. Butiken har fått mycket positivt bemötande sedan öppningsdagen för sex månader sedan och man arbetar nu vidare på att hitta produkter från hantverkare, lokalproducerade produkter och närproducerade livsmedel. Butiken håller också öppet för grupper och företag under kvällstid och helger.

— De som söker något speciellt för sina gäster, leverantörer eller kunder kan vända sig till oss så ordnar vi det även utanför ordinarie öppettider. Vi vill inte bara vara en butik utan vi vill sprida musik, författarskap och förmedla den samiska kulturen, säger Anki de Wall.

Många av Magazin du Nords produkter är av naturmaterial.Evy Eriksson öppnade Magazin du Nord i Gällivare för 26 år sedan. Nu har hon glädjande återvänt till Gällivare efter 22 år på annan ort. En stor del av butikens sortiment är i naturmaterial och här hittar man inredning, presentartiklar, naturliga hudvårdsprodukter och storsäljaren som är ekologiska ull- och silkeunderkläder från baby till vuxen. Ett sortiment som hon hela tiden jobbar med att utveckla. Enligt Evy är det viktigt med ett levande centrum och hon hoppas att fler butiker ska etablera sig i centrala Gällivare.

— Min förhoppning är att centrum blir attraktivt med mer människor som strövar omkring och med fler butiker. Genom arbete tillsammans med ortens konstnärer och andra kunniga på det området kan man göra det trivsamt i centrum, säger Evy.

Företagsbolaget har tagit fasta på handelns behov och genom Centrum- och handelsledarprojektet jobbar de bland annat med handelsarrangemang i centrum och på handelsområdet Malmheden. Dessutom jobbar de, tillsammans med Gällivare kommun, med utveckling av den fysiska miljön.

— Ett trivsamt centrum och Malmheden är viktigt för att få människor ut på gator och torg, därigenom kan vi öka den lokala handeln vilket bidrar till att fler butiker väljer att etablera sig här, säger Marlene Rönnquist, centrum- och handelsledare i Gällivare.

Foto: Daniel Olausson / Media Tales