Grand Travel Award 2014 till Nattavaara

— Priset är en härlig bekräftelse på att det lönar sig att ta ansvar och jobba för naturens och traktens bästa, säger han.

I år delades Grand Travel Awards Ekoturismpris ut till Vildmarksbyn Solberget i Nattavaara, fem mil utanför Gällivare. Det är 17:e gången som Ekoturismföreningen och tidningen Travel News delar ut priset. Vildmarksbyn Solberget lockar besökare från hela världen och säljer det exotiska som Gällivare bland annat har att erbjuda – bitande kyla, milsvida skogar och vildmarksliv på naturens villkor.

— Det känns mycket roligt att enkla men äkta upplevelser och ett personligt värdskap prisas och får uppskattning i form av en sådan här utmärkelse, säger Dirk Hagenbuch.

Grand Travel Awards prestigefyllda ekoturismpris går till den arrangör i Sverige som bäst levandegjort och utvecklat landets ekoturism under det senaste året. De nominerade kandidaterna hämtas från kvalitetsmärkningen Naturens Bästa som är ett urval av de bästa naturresorna i Sverige.

— Det känns kul att vi nu är en bland de stora aktörerna som varit nominerade och även bland dem som fått det här priset, den kategorin trodde jag inte vi var med i.

Vildsmarksbyn Solbergets närmsta granne ligger nästan två mil bort vilket garanterar gästerna ett lugn och en stillhet många ute i världen aldrig någonsin varit med om. Att få chansen att uppleva naturen på så nära håll eller att få uppleva riktig tystnad, brukar bli en upplevelse man aldrig glömmer speciellt om man kommer från större städer i Sverige eller världen. Men trots att Dirk Hagenbuch och hans familj lever, trivs och säljer det ensamma vildmarkslivet behöver även de handla mat och andra förnödenheter. För knappt ett år sedan var de med och lyckades nyöppna Nattavaaras lanthandel.

— Jag lyckades få några tyska gäster som varit här tidigare att gå in som andelsägare tillsammans med några av oss andra här i byn så nu har vi en väl fungerande servicepunkt.

Företaget Vildmarksbyn Solberget samarbetar även med traktens sameby och urskogsfonden Steget Före, som arbetar med att rädda norrländska gammelskogar för dagens och morgondagens besökare. Dirk Hagenbuch har även varit delaktig i engagemanget för klimatsmarta tågresor så numera stannar tågen i Nattavaara igen. Vad det gäller framtiden fortsätter Dirk och hans familj att utveckla sitt företag.

— Vi har inga stora satsningar på gång men däremot försöker vi hela tiden komma med någon ny aktivitet för våra gäster, denna vintersäsong har vi haft fotokurs bland annat. En professionell fotograf från Tyskland höll utbildning om att fotografera i kyla, snö och norrsken.

Grand Travel Awards motivering till vinnaren i kategorin ekoturism lyder: "Vildmarksbyn Solberget har visat att enkla äkta upplevelser lockar tyskspråkiga besökare från Europa. Närkontakt med renar, fotogenlampor, djupa skogar, vedeldad bastu och ett personligt värdskap har vävts samman till ett framgångskoncept. Dessutom är det ett företag som bryr sig och värnar om gammelskogar, traktens invånare och hur framtidens turism bör organiseras på ett hållbart vis."

Producerat av: Favör Reklambyrå AB

Foto: Daniel Olausson/ Media Tales