Grand Hotel Lapland växer

Efterfrågan på fler boendealternativ för besökare har varit stor de senaste åren. Allt fler söker sig till Gällivare och trycket är enormt under högsäsongen. Grand Hotel Lapland storsatsar och lägger 156 miljoner kronor på en rejäl upprustning.

Det har gått några år sedan planerna kring ombyggnationen började ta form. Idégivare bakom utbyggnaden med 6000 kvadratmeter är MAF arkitektkontor. Mats Jakobsson är arkitekten och MAF leder även projekteringsgruppen medan Nordic Byggtjänst AB från Jakobstad i Finland kommer att stå för byggnationen. Anders Björkén är inblandad i hotelldesignen.

— Vi bygger i tre steg där första etappen med 26 nya hotellrum startade 2009 och var färdigt 2010. Vi håller precis på att slutföra den andra delen där vi totalrenoverat den befintliga huskroppen, säger Peter Aasa, Grand Hotel Lapland.

Grand Hotel Lapland får ett helt nytt utseende, både på in- och utsida.Under mars påbörjas utbyggnaden som omfattar fyra nya våningar med takterrassen högst upp. Där kommer det att finnas pool, bastu, relax / spa avdelning med servering. Sammanlagt kommer det att byggas 90 nya rum, men även åtta bowlingbanor, lekland, konferenslokaler för 250 personer, en ny restaurang med plats för 500 gäster. Ett stekhus för 200 sittande gäster ingår också i byggplanerna samt en coffee shop i anslutning till receptionen.

— Det känns som en helt rätt investering. Vi kommer att få ett bra utbud som står sig i konkurrensen. Vi har fått många positiva kommenterar angående den nya konferensdelen.

Tanken med ombyggnationen är bland annat att byta inriktning från affärsresehotell till ett aktivitetshotell. Samtidigt som hotellet växer behöver ny personal anställas när ombyggnationen är färdig. I nuläget kommer 16 nya tjänster att tillsättas.

— Vi vill bredda vår verksamhet och ett aktivitetshotell ligger helt rätt i tiden. Byggnadstiden är beräknad till 18 månader.

Producerat av Favör Reklambyrå AB

Foto: Daniel Olausson/Media Tales

Skiss från MAF Arkitektkontor AB