Mikael Nordmark och Martin Wilén är barndomsvännerna från Malmberget som tillsammans driver assistansbolaget God Assistans.

God Assistans öppnar kontor i Gällivare

Mikael Nordmark och Martin Wilén är barndomsvännerna från Malmberget som tillsammans driver assistansbolaget God Assistans. Företaget startades för fyra år sedan och har idag verksamhet över hela landet och med mer än 600 anställda. I december öppnar de kontor i Gällivare. 
- Det känns otroligt kul att vi öppnar i Gällivare. Det här är hemma för oss och det betyder mycket att vi nu kan erbjuda personlig assistans på vår hemmaplan, säger Martin Wilén, VD på God Assistans.

Martin och Mikael växte båda upp i Malmberget. Martin var en lovande hockeyspelare och flyttade inför gymnasiet till Umeå för att börja hockeygymnasium och spela med Björklöven.

Mikael gjorde samma flytt fem år senare för att börja läsa ekonomi på universitet i Umeå. Under åren som följt har de bott på en mängd olika ställen, men nu bor de båda utanför Stockholm.

Martin har under mer än tio år arbetat inom personlig assistans varav många år som VD för en av landets största assistansbolag. Mikael har arbetat med marknadsföring på olika amerikanska storbolag.

För åtta år sedan förändrades Mikaels liv radikalt. Då föddes hans son Hugo. När Hugo var en månad upptäckte man att han hade allvarlig hjärnmissbildning. Hugo har ovanlig diagnos – lissencefali – som innebär att hans hjärna är slät.

- Han är en glad kille på åtta år men oerhört begränsad. Hugo behöver hjälp med precis allt i sin tillvaro, berättar Mikael.

I och med Hugo förändrades Mikael och hans frus liv radikalt. Mikael stannade upp och började fundera över vad som var viktigt i livet. Han kände att han ville göra något annat, något bra och något som gör skillnad.

- För drygt fyra år sedan sa jag upp mig från mitt dåvarande chefsjobb för att starta God Assistans. Vi hade haft personlig assistans för Hugo ända sedan han var nio månader och jag såg då att med den erfarenheten jag skaffat mig, både som pappa till Hugo och att leva med assistans i hemmet, fanns det en möjlighet att göra något för att hjälpa andra i liknande situation som oss, säger Mikael.

Strax efter Mikael startade God Assistans tog han kontakt med Martin.

- Martin var och är en av mina allra bästa vänner. Förutom att jag ville jobba ihop med honom såg jag även en perfect match yrkesmässigt, Martins stora erfarenhet av personlig assistans och min erfarenhet som pappa till Hugo, berättar Mikael.

Martin som då var VD på ett av landets största assistansbolag tvekade inte och sa upp sig för att tillsammans med Mikael utveckla God Assistans.

- Jag ville precis som Micke göra något riktigt bra. Under mina år i branschen så har jag känt en viss frustration över att inte kunna påverka hela vägen. Att få möjligheten att skapa något från grunden där vi kan göra rätt från början och som gör skillnad på riktigt, kändes helt rätt. Vi har känt varandra i mer än trettio år och att få göra det tillsammans med Micke gick inte att tacka nej till, säger Martin.

Sedan starten för snart fyra år sedan har God Assistans växt och det till stor del via gott rykte och rekommendationer. Idag hjälper God Assistans personer från Boden i norr till Malmö i söder med kontor i Umeå, Skellefteå och huvudkontoret utanför Stockholm. I december även i Gällivare.

- Vi har lyckats hitta rätt personal som delar våra värderingar i norr. Även här uppe i norr har vi lyckats växa det senaste året och har idag snart 200 anställda, nästa steg kändes därför väldigt naturligt för oss: Gällivare! Berättar Martin.

I december öppnas kontor i Gällivare och planen är även att öppna kontor i Kiruna under nästa år.

- Vi hoppas att vi är ett intressant alternativ som gör att många väljer oss. Vår personal är handplockade utefter sitt engagemang och sin erfarenhet av assistans. Detta tillsammans med vårt erbjudande kommer vi bli en aktör att räkna med. Sedan hoppas både jag och Micke på att komma upp en hel del själva framöver vilket ska bli otroligt kul, avslutar Martin.

Mikael föreläser dessutom om hur hans liv förändrades i grunden när Hugo kom. Tillsammans har de även sprungit flera maraton ihop under namnet Team Nordmark och med detta samlat in nästan en kvarts miljon till rörelsehindrade barn och ungdomars möjligheter till att leva ett aktivt liv. Mikael vill inspirera andra föräldrar i samma situation. Under åren har Mikael och Hugos engagemang uppmärksammats mycket i både sociala medier, tv och dagstidningar.

Den 14 december kommer Mikael till Gällivare för att föreläsa under temat ”När livet inte blir som man tänkt sig”.

Foto: Jenny Drakenlind