Gilla IN Gellivare

Det är allmänhetens röster tillsammans med en jurys som avgör utgången, men oavsett har inflyttningsservice i Gällivare redan vunnit gillande speciellt bland de inflyttade.

En av de nyligen inflyttade är Carolina Karlsson från Jönköping och för henne har allt flutit på i ett sedan första kontakten med IN Gellivare. Nytt jobb, bostad och fritidsintressen som medlemskap i två buggföreningar och skidåkning.

— Allt har klaffat sedan den dagen min pojkvän fick tips av Turistbyrån i Gällivare att kontakta IN Gellivare. Det var bara att packa kartongerna och flytta upp och allt som allt handlade det om veckor. Nu känns det som om vi bott mycket längre här än vi verkligen har gjort, berättar Carolina.

Carolinas pojkvän Gustaf pluggar fortfarande på distans via Högskolan i Jönköping men har flyttat upp till Gällivare och om ett halvår är han redo för arbetsmarknaden.

— Projektet kom bland annat till för att det råder mycket stark tillväxt i Gällivare, men också för att det finns problem att rekrytera i och med stora pensionsavgångar samt en rådande samhällsomvandling, berättar Maria Sätterqvist, projektledare IN Gellivare.

Många fina historier finns att berätta sedan starten av IN Gellivare hösten 2012. Maria Sätterqvist nämner flera familjer från Tyskland och Holland som nu bor, arbetar och lever i Gällivare. Eller telefonsamtal till företagare som på stående fot anställer den nyinflyttade som rest norrut tillsammans med sin respektive som redan har jobb.

— Det handlar om att hjälpa människor till arbete och bostad, ett fixande och trixande, men även att få våra nya Gällivarebor in i det sociala sammanhanget. Trivs de stannar de kvar och nu har vi även börjat samarbeta med kommunens föreningsliv, säger Maria.

Det finns ett trendbrott i Gällivare kommun. För första gången är kvinnorna i inflyttarmajoritet och störst är gruppen mellan 25-35 år där de flesta kommer från det egna länet, följt av övriga Sverige och sedan utanför Sverige.

— De lockas av samhällsomvandlingen, det unika tillfället om att vara med och bygga en liten arktisk småstad i världsklass. De lockas framförallt av människorna de möter, som uppfattas så positiva, öppna och rejäla. De lockas även av vår fantastiska natur och närheten till skidspår och friluftsliv, säger Maria.

IN Gellivare anordnar också aktivitetsdagar för inflyttare och gästarbetare. De har haft skidskola, vandringar och besök hos samer för att lära sig mer om den rika kulturen som finns i området. En CV-bank finns också tillgänglig för företag där de snabbt ska kunna hitta nya medarbetare.

— Vår uppgift är att förmedla kontakter. Möten som resulterar i ett framgångsrikt och trevligt liv för alla invånare, nya som gamla, i Gällivare, säger Maria.

Maria Sätterqvist och Mia Edin, verksamhetschef Företagsbolaget som äger projekt IN Gellivare är nominerade till Gilla Norrbotten-priset tillsammans med bland andra Marie-Louise Lindh, grundare av Missing people i Norrbotten och Luleå Hockeys tränare Jonas Rönnqvist. Länk till omröstningen; http://www.nsd.se/nyheter/nu-ska-arets-gillapristagare-utses-8115358.aspx

Producerat av: Favör Reklambyrå AB

Foto: Daniel Olausson/ Media Tales