Bästa tillväxt 2011

Gällivare får pris för Bästa Tillväxt 2011

Företagen i Gällivare har genom sin tillväxt placerat kommunen på första plats i Norrbottens län. Kreditupplysningsföretaget Syna har kartlagt samtliga svenska aktiebolags senast tillgängliga bokslut för att utse vinnarna. Det är femte året i rad som Syna delar ut priset Bästa Tillväxt. Gällivare kommun var också Norrbottens bästa tillväxtkommun 2009, enligt Synas undersökning.

Kreditupplysningsföretaget Syna AB uppmärksammar de kommuner där en stor andel av företagen går bra och växer med ett s.k. tillväxtindex. I varje län får den kommun priset som har den största andelen och i Norrbottens län är det Gällivare som placerar sig på första plats.

— Det är jätteroligt att Gällivare får den här fina utmärkelsen och det är företagen som ska ha all ära för det är tack vare deras goda insatser som priset går hit. Det här visar att vi har duktiga företagare och att det går bra för dem. Det är en stor andel företag som växer och deras bredd och stabilitet premieras nu. Gällivare utsågs tidigare i år till Årets Företagarkommun 2011 av organisationen Företagarna och UC och det här är ytterligare en bekräftelse på hur pass bra det går för Gällivares företag, säger Birgitta Larsson, vice kommunalråd.

— Våra starkaste branscher är service-, bygg- och tillverkningsindustrin. Bästa Tillväxt talar om att det går bra för vårt näringsliv och att vi har duktiga företagare. Det är viktigt att uppmärksamma för invånarna, politikerna och inte minst för företagarnas skull, säger Ulf Hansson, utvecklingschef, Gällivare kommun.

De företag i de vinnande kommunerna som har ökat sin omsättning, ökat antalet anställda och går med vinst kommer att få ett diplom som visar att de är ett av de aktiebolag som bidrar i kommunerna med Bästa Tillväxt 2011. Endast 525 av Sveriges ca 300 000 aktiebolag får ta emot diplomet detta år. Företagen bakom bästa tillväxt 2011 i Gällivare.

Syna AB premierar bredd och stabilitet snarare än spjutspetsar. I de fall det finns ett stort framgångsrikt företag i en mindre kommun får det effekt i Synas index bara om företaget anlitar underentreprenörer i kommunen eller sysselsätter mycket folk i kommunen, vilket leder till att servicenäringar får ett bättre kundunderlag. Det är viktigare för en kommun, att det finns många små företag, som växer, än att det finns ett stort företag som är framgångsrikt. En region blir stabilare om 100 små företag anställer en person till och ökar sin omsättning än om ett företag gör det.

Syna AB har mätt upp tre värden:

  • Andelen företag som har en omsättningsökning > 5 % mellan de två senaste årsredovisningarna.
  • Andelen företag som ökat antalet anställda mellan de två senaste årsredovisningarna.
  • Andelen företag som går med vinst enligt senaste årsredovisningen.

Centralt är alltså andelen företag som ökat. Av dessa tre tal görs sedan ett index som möjliggör att jämföra kommunerna med varandra. Indexet baseras på alla svenska aktiebolags senast tillgängliga bokslut.

Läs mer på: www.syna.se.