Gällivare expanderar

Det finns ett stort behov av tomter för nya och expanderande verksamheter i Gällivare. På Vuoskojärvi industriområde har nu tio nya industritomter delats ut och Gällivare Taxi och Karlssons Åkeri i Gällivare är två av de företag som expanderar och väljer att flytta sina verksamheter till området.

Gällivare kommun har tagit fram tio stycken nya industritomter som nu är uppbokade. Det handlar om nya etableringar och befintliga företag som utvecklar sina verksamheter.

— Det finns också planer för ytterligare tolv industritomter. Det har visats stort intresse för dem redan och även de är snart uppbokade, säger Ulf Hansson, utvecklingschef på Gällivare kommun.

Gällivare Taxi är ett av de företag som ser positivt på framtiden och har planer på att expandera sin verksamhet. I dagsläget driver de person- och godstransport med taxi och minibussar. Bolaget bedriver även linje- och beställningstrafik med buss samt besöksverksamhet i LKAB och Aitikgruvan samt samhällsguidningen i Gällivare tätort. Nu ska företaget bygga ett nytt bussgarage för eget bruk och för uthyrning. Det kommer även att byggas en verkstad för egna fordon. Bokningscentralen som nu finns vid tågstationen i centrala Gällivare ska också flyttas dit.

— Vi kommer att utöka verksamheten och då framförallt med budtransport och busstrafik. Vi har även planer på att sälja paketresor, säger Marianne Boman, ordförande, Gällivare Taxi.

Marianne ser att antalet anställda kommer att öka i takt med att verksamheten ökar i omfattning.

Karlssons Åkeri i Gällivare har drivit åkeri sedan 60-talet och har 90 % av sin verksamhet i gruvorna. Bolaget bildades 1974 och idag har man också hand om miljötransporter.

— Under sommaren 2011 kommer vi att bygga ett nytt garage för service av våra lastbilar men vi ska också flytta vårt kontor till Vuoskojärvi, säger Karl-Erik Karlsson, VD, Karlsson Åkeri i Gällivare.

Bolaget fick i fjol priset som Årets Tillväxtföretag 2009 i Gällivare. Åkeriet har vuxit med 233 % de senaste åren och under 2009 har man kvalificerat sig bra i de nationella rankningarna och erhållit både SYNA utmärkelsen och placerat sig som bästa Gällivare företag på Gasell listan.