ER Consult och Interflora Fresh är två av de företag som utmärker sig i Synas granskning.

Gällivare är bästa tillväxtkommun 2015

För tredje gången är Gällivare utsedd till Norrbottens bästa tillväxtkommun av kreditupplysningsföretaget Syna. Företagen i Gällivare växer bäst i Norrbotten och får utmärkelsen 2015.

Boksluten från Sveriges alla aktiebolag har granskats av Syna och det står klart vilka kommuner som vinner Bästa Tillväxt i år. Priset går till Gällivare som är den kommun i Norrbotten som har störst andel företag som nyanställer, ökar sin omsättning och går med vinst.

- Det är jättekul med priset, det visar att det finns en framtidstro i Gällivare. Jag vill gratulera och tacka alla företag för att ni satsar och är en stor del av Gällivare kommuns utveckling. Jag slås även av vilken bredd det finns på företag i Gällivare och som bidrar till detta pris, säger Jeanette Wäppling, kommunalråd.

Andreas Hinzer, utvecklingschef, Gällivare kommun konstaterar att Gällivares framgång grundar sig i de rika mineralfyndigheterna som finns på orten. Det är en tung och innovativ industri med engagerade entreprenörer som tar hand om dessa naturresurser.

- Världen förändras snabbt. För att komplettera de traditionella strukturerna och organisationerna och för att kunna upprätthålla ett modernt, framgångsrikt samhälle behöver vi flexibilitet och även möta alternativa behov. Vi behöver satsa på fler områden utöver de traditionella, ännu mer på innovation och inte bara fokusera på arbete utan också på samarbete. Vi behöver koppla produkter med tjänster.  Om vi håller de estetiska och sociala frågorna i samhällsutvecklingen i åtanke blir Gällivare i framtiden en lysande exempel för Norrbotten. Därmed en mycket viktig del av den svenska tillväxmotorn. Grattis Gällivare – resan fortsätter, säger Andreas Hinzer.

- Vi på Företagsbolaget är mycket glada och stolta över att Gällivares näringsliv går i bräschen för hög tillväxt och stark utveckling. Vi står starka på toppen och vår ambition är att vi ska stanna kvar här under en lång tid framöver. I vårt samhälle har vi en enorm framtidstro och framåtanda som saknar motstycke i Norrbotten och Sverige, säger Tord Eriksson, verksamhetschef.

Syna är Sveriges äldsta kreditupplysningsföretag och har lång erfarenhet av företagsbedömningar.

- Bred tillväxt skapar stabila regioner. Därför tycker vi att det är viktigt att uppmärksamma kommuner där många av företagen går bra. Bästa Tillväxt fokuserar på tillväxt genom hela näringslivet snarare än att något enstaka bolag växer snabbt. Det är en viktig värdemätare för utvecklingen i kommunen, säger Harald Stjerna, Informationsansvarig på Syna.

Alla aktiebolag i kommunen som har ökat sin omsättning, nyanställt eller gått med vinst har bidragit till Gällivares placering. I kommunen finns 53 företag som utmärker sig genom att uppfylla samtliga tre kriterier. Läs hela listan här.