Rares och Roxana Sculeanu flyttade från Rumänien till Gällivare förra året och de trivs jättebra.

Från Rumänien till Gällivare

Gällivare fortsätter att växa och intresset för att leva och arbeta i samhället är stort. Läkarparet Rares och Roxana Sculeanu från Rumänien tog chansen och flyttade norrut.
— Att arbeta som läkare i Sverige är annorlunda, men mycket spännande, säger Rares Sculeanu.

Det började med en semester till Riksgränsen och slutade med en flytt till Sverige. Rares och Roxana Sculeanu blev förälskade i naturen och människorna och bestämde sig för att söka jobb. De fick napp i Gällivare och är idag är båda anställda som läkare på Adviva Hälsocentral.

— Vi trivs jättebra och tycker om att vara i naturen. Vi gjorde helt rätt val när vi flyttade hit och vi har inga planer på att lämna Gällivare. Jag tycker även om att vara på samma arbetsplats som min fru, säger Rares Sculeanu.

Makarna Sculeanu kom till Sverige 1 oktober förra året. Deras första boende var i Svappavaara innan flyttlasset gick till Gällivare.

— Det svåraste med flytten till Sverige har varit språket. Det har varit en utmaning och jag har fått anstränga mig. Det var inte så lätt som jag trodde. Nu går det bättre, men jag har fortfarande mycket att lära mig.

Kirsten Hallman-Pettersson är verksamhetschef på Adviva och hon är jätteglad över att de lyckades rekrytera Rares och Roxana Sculeanu till hälsocentralen.

— De är välutbildade, erfarna och det är en otroligt fin rekrytering. När människor söker sig till en ort blir det en helt annan rekrytering. Språket har aldrig heller varit ett problem. Vi anlitade en lärare för att hjälpa dem och de har även studerat svenska på fritiden.

Har du några tips och råd till de som bor i ett annat land och funderar på att flytta till Gällivare?

— Jag tycker att de ska komma hit och uppleva kulturen samt vara med om både en sommar och vinter i Gällivare. Det är viktigt att veta exakt vad man ger sig in på och verkligen känna efter. Man måste även vara motiverad att lära sig svenska, säger Rares Sculeanu.

Producerad av: Favör Reklambyrå AB

Foto: Daniel Olausson/ Media Tales