Från Koskullskulle till One100

Två bröder med rötter i Koskullskulle står bakom de unika miljövänliga rengöringskemiska produkterna One100. Nu står några av Sveriges största distributörer inom fordons- och båtbranscherna i startgroparna för att börja sälja produkterna.

Per och Erik Skoglund är två bröder, bosatta i Borlänge men driver företaget Sempérvirens Handel AB, med produktionslokaler på Företagscentrum i Gällivare. Brödernas rötter finns i Koskullskulle men det är inte bara detta som påverkat valet av etableringsplats.

- Gällivare är unikt med den närhet företagen har till varandra, det är i princip cykelavstånd. Dessutom finns flera stora industriföretag här, vilket även ger en bra lokal marknad för våra produkter, säger Per Skoglund, försäljningschef.

Företagets speciella One100 produkter ger mindre miljöbelastning utan att rengöringseffekten minskar. Per förklarar: - De baseras på tensider från växtriket och bryts ned till koldioxid och vatten, betydligt snabbare än petrokemiska produkter.

Men fler fördelar finns, bag-in-box förpackningarna medför att transporter kan lastas optimalt. Dessutom kan kunderna abonnera på ett system med smarta påfyllningsbehållare som själv håller koll på koncentration, mängd och automatiskt beställer mer när det börjar ta slut. Därmed sparar kunderna tid och dyrbar lageradministration.

Flera distributörer har visat intresse för både systemet och produkterna. Mekonomen blir den första systemsäljaren med start den 22 mars. Avtal är tecknat med Sveriges Åkeriföretag och Ryds båtar blir den första båttillverkaren som kommer att sälja och leverera produkterna tillsammans med båtarna.

Förra året invigdes den nya produktionsfabriken och nu har tillverkningen kommit igång på allvar. Stora distributörer ställer krav på större volymer än tidigare.

Erik Skoglund, produktionschef förklarar: - Idag är vi hårt belastade och kommer därför att behöva rekrytera fler personer framöver.