Fler tyska turister till Gällivare

För att locka fler turister till Gällivare bjöd Visit Gellivare Lapland in fem turoperatörer till en visningsresa. Gällivares mångfald imponerade och förhoppningen är nu att de bokar tyska gäster till Gällivare året runt.

Anna Johansson, Visit Gellivare Lapland, har haft intensiva dagar då hon har guidat fem turoperatörer från Tyskland, Schweiz och Österrike med målet att locka hit fler turister. Turoperatörerna är specialiserade på Skandinavien och bokar redan idag turister hit men främst vintertid. Hela gruppen var imponerad över mångfalden i Gällivare med närområden och blev positivt överraskade över utbudet även sommartid. Idag skickar de turister till regionen både med tåg och flyg och samordnar även med resor till Norge och Finland.

Per-Eric Kuoljok berättar om Gränsleden.

Gruppen har fått uppleva Stora Sjöfallet, helikoptertur till Porjus där de fick lära sig mer om fenomenet norrsken, besök till Fjällstugan, guidad tur till Aitik, besök hos Per-Eric Kuoljok i Ruokto, middagar på Grand Hotel och ett besök till Malmberget där de fick lära sig mer om samhällsomvandlingen.

— Vi har fått se och lära oss så otroligt mycket, djurlivet är fantastiskt här uppe. Men det har också varit intressant att få höra om den unika samhällsomvandlingen och att få se gruvan, säger Michael Gaszczyk från den schweiziska resebyrån Glur.

Gruppen gjorde även ett besök hos Köhlers Lantbruk där de fick åka häst och vagn och träffa Gällivaretomten Sivert Svensson.

— Vi har bland annat norrskensturer med häst och släde under vintertid men ordnar aktiviteter året runt till grupper som vill ha en upplevelse. Det kan handla om allt från bröllop till födelsedagar och personalfester, säger Olav Köhler.

— Visningsresan har gått väldigt bra, de har varit väldigt intresserade och engagerade, ställt mycket frågor - inte bara om det vi sett och upplevt utan även om andra aktiviteter vi kan anordna. Arctic Balloon Adventure är också något de tycker verkar spännande. Jag jobbar nu vidare med dessa kontakter och planerar också att besöka dem under hösten. Överlag är vi mycket nöjda med visningsresan och har nu börjat planera en ny tur, för japanska turoperatörer under vintern samt en uppföljande tur för tyska operatörer under det kommande ballongeventet i februari nästa år, avslutar Anna Johansson.

Foto: Anna Johansson, Visit Gellivare Lapland.