Näringslivsträffen om planerna för vindkraftverk hålls i Gällivare Folkets Hus, onsdag den 27 augusti klockan 12.30 - 16.00.

Fler och bättre affärer i vindkraftbranschen

På onsdag bjuder bland andra Gällivare kommun in till näringslivsträff om möjligheterna till affärer inom vindkraften i Gällivare med omnejd.
— Syftet är att väcka intresse och koppla ihop de som bygger vindkraftverk med lokala entreprenörer, säger Jonas Lundmark, projektkoordinator vid Vindkraftcentrum i barentsregionen.

Det byggs vindkraft i våra norrländska kommuner och i Norrbotten finns planer på att bygga cirka 30 olika  projekt med totalt upp mot 1500 vindkraftverk. I denna byggboom finns det stora möjligheter för lokala företag att leverera varor och tjänster. Nu arrangerar Vindkraftcentrum i barentsregionen tillsammans med Gällivare kommun, Nenet, Energimyndigheten, Norrbottens läns landsting och Länsstyrelsen en näringslivsträff mellan exploatörer och företagare i området kring Gällivare. Syftet är att hjälpa till att knyta kontakter och bana väg för nya lokala affärer i vindkraftbranschen.

— Vi vill lyfta fram de affärsmöjligheter för företagen i Gällivare som vindkraften erbjuder, säger Bernt Wennström, tf utvecklingschef Gällivare kommun.

Under näringslivsträffen på onsdag ska projektörer aktiva i Gällivare kommun med omnejd berätta om sina planer gällande vindkraftverk. Man ska även få höra mer om de erfarenheter och möjligheter som finns med vindkraftsbranschen i Jämtland där det nu byggs 300 vindkraftverk för cirka tio miljarder kronor. Från Vindkraftcentrum i barentsregionen, som drivs av Piteå kommun, finns Erik Persson och Jonas Lundmark på plats för att redogöra för de lokala effekter och den lokala nytta de upplever i Markbygden och Piteå.

— Generellt kan man säga att 20 procent av intäkterna tillfaller lokala entreprenörer när man bygger vindkraftverk. Det ska byggas vägar, betongfundament ska gjutas, elnät ska dras och vindsnurrorna ska transporteras från närmaste hamn, säger Jonas Lundmark, projektkoordinator vid Vindkraftcentrum i barentsregionen.

Näringslivsträffen om planerna för vindkraftverk hålls i Gällivare Folkets Hus, onsdag den 27 augusti klockan 12.30 - 16.00. Föranmälan görs till Jonas Lundmark 0911 – 697048 eller jonas.lundmark@pitea.se

Producerad av: Favör Reklambyrå AB

Foto: Daniel Olausson/ Media Tales

Text och bild är fri att användas av media. Texten kräver ingen byline, men vid användning av bildmaterial ska Daniel Olausson/ Media Tales nämnas. För högupplösta bilder kontakta daniel@mediatales.se