Johan Antti länsråd Länsstyrelsen Norrbotten, Jeanette Wäppling Gällivares kommunalråd, Matti Pennanen kommundirektör Uleåborg och Jarmo Viinanen Finlands ambassadör under invigningen av Finnish Business Hub 2015.

Finnish Business Hub skapar arbetstillfällen och skatteintäkter i Gällivare

När Finnish Business Hub invigdes i Gällivare 2015, var förhoppningen att öka såväl exportmöjligheter, som andelen samarbeten, mellan företag i Finland och dess grannländer. Idag kan man konstatera att det var en lyckosam satsning.

Näringslivsorganisationen Business Oulu i Uleåborg, som står bakom initiativet, bekräftar att man skapat både arbetstillfällen och skatteintäkter i Gällivare och Norrbotten i stort. Lokalt har satsningen inneburit 25 nya arbetstillfällen, något som gläder Jukka Olli, senior advisor vid Business Oulu i Uleåborg.

Under 2016 har etableringen av finska företag i Norrbotten ökat, både genom företagsförvärv och samarbeten med svenska partners. För Gällivares del innebär det inte bara stärkt konkurrenskraft lokalt, utan också på ett regionalt och internationellt plan, då de finska aktörerna tillsammans ökat sin export till norra Sverige och Nordnorge med drygt 300 miljoner euro bara i fjol.

- Detta samarbete har skapat 25 nya jobb på kort tid, och understryker därmed betydelsen av det strategiska partnerskapet med Business Oulu för Gällivare och Norrbotten, poängterar Andreas Hinzer, chef för Gällivare kommuns utvecklingsenhet.

- När man som Gällivare är på plats fem i den nuvarande nationella näringslivsrankingen vad gäller sysselsättningsnivån, men är rankad på plats 282 beträffande kompetensförsörjning, så är en utväg att bygga överregionala och internationella samarbeten för att positionera sig för framtiden. En glesbygdskommun som Gällivare måste ha som mål att förstärka vår potential, och öppna dörrarna för kompetenta leverantörer och externa tjänsteleverantörer, menar Hinzer och understryker avslutningsvis:

- En gemensam näringslivsprocess med överregionalt samarbete och en expansiv strategi är botemedlet för ett samhälle med en mindre kritisk massa, som måste konkurrera på världsmarknaden genom sin dominerande basindustri.

Affärer och samarbeten som har realiserats under 2016:

1. Ruskon Betoni Oy köpte Gällivare Betong AB, i april 2016.

2. Ravelast Polymers köpte SOKAB, Norrbottens Slit o Korrosionsskydd AB i Gällivare i mars 2016.

3. R.Lindell Oy köpte BDX-företaget Lyfttjänst R Lindell i Gällivare i mars 2016.

4. Kaivos Ameria Oy köpte Kålab AB i Gällivare februari 2016.

5. Santasalo Gears AB samarbetar med Vibrationsteknik i Norr AB

6. Tapojärvi finns etablerat i Gällivare.

7. EHP-teknik arbetar tillsammans med Primab i Gällivare.

8. Keron Hirsitalot, Muurametalot och Jake Bygg har ett ramavtal sedan juli 2016 med LKAB.

9. Ylitornion Betoni Oy tillverkar betongelement till Kirunas nya stadshus.

10. Miilux Raahe samarbetar med Arctic Company AB i Kiruna sedan årsskiftet.

11. Lemminkäinen öppnat kontor i Luleå juni 2016, bygger Telias nya kontor.

12. Pept Oy har öppnat kontor i Skellefteå i maj 2016.

Svenskt Näringslivs ranking av kommunernas företagsklimat där Gällivare klättrar 15 placeringar.

Svenskt näringslivs ranking

Foto: Alpo Merilä/BusinessOulu
Text: Företagsbolaget