Eriksson Centers VD Curt-Lennart Eriksson, Gällivares kommunalråd Jeanette Wäppling, personalchef Sandra Eriksson och Lars Alriksson, kommunalråd.

Fem generationer med personlig service

Familjeföretaget Eriksson Center har i över 60 år varit en del av Gällivares handel. I det egna köpcentrat på Upplagsvägen samsas fem rikstäckande kedjor på 3500 kvadratmeter butiksyta. Allt under ett tak. Bolaget omsätter ca 40 miljoner per år och har 20 anställda.

Eriksson Center laddar just nu inför årets julhandel. Sandra Eriksson och Curt-Lennart Eriksson tar emot Gällivares kommunalråd Jeanette Wäppling och Lars Alriksson, kommunstyrelsens andre vice ordförande Henrik Ölvebo och kommunens utvecklings- och informationsenhet. Det blir ett samtal om företagets historia fram till idag men också tankar om framtiden.

- Julen är den roligaste tiden på året om man är handlare. Men vi har en bra mix av varor så allt har sin säsong. Det är just mixen av flera olika butiker som alla går under samma kassa som gör vår butik unik. Ortsborna är vana att butiken ser ut som den gör, men besökare utifrån brukar bli förvånade. Så vitt vi vet finns det ingen liknande butik i Sverige. Varje dag besöker över 400 personer butikerna och 55-59 procent handlar något och det är en väldigt bra siffra, förklarar Sandra Eriksson, personalchef och fortsätter;

- Vi har väldigt bra parkeringsmöjligheter här men vad som skulle behövas är en gång- och cykelväg. Busshållsplatsen ligger en bra bit bort, säger Sandra.

- Fantastiskt roligt att besöka detta familjeföretag och höra deras tankar o idéer. Vad som slår mig är att det faktiskt är ett helt köpcentra under ett tak. De har i stort sett nästan allt utom livsmedel, säger Gällivares kommunalråd Jeanette Wäppling.

Lokalerna inrymmer även en fullt inredd restaurang som står tom just nu.

- Vi väntar på rätt krögare. Vi tror att svensk husmanskost måste vara basen för att fungera här. Det är en fin lokal på ca 400 kvadratmeter med ca 70 sittplatser, säger Curt-Lennart Eriksson, VD.

Internethandel är något som påverkar lokala handlare och Eriksson Center är inget undantag. Här satsar man till exempel på event för att det ska vara roligt att handla i Gällivare. Den årliga tjejkvällen drar 1000 kunder per kväll och anordnades nyligen för nionde gången.

- Näthandlare har inte samma personalkostnader och har inga butiker att sköta så visst kan de hålla lägre priser ibland men det måste finnas lokal handel. Om frysboxen går sönder kan du inte vänta en vecka på leverans, förklarar Curt-Lennart och Sandra.

Tänka nytt eller som vanligt och tryggt är en fråga som dyker upp under vårt samtal.

- Vi säljer en del saker via Blockets företagssida för att nå ut till folk utanför orten, säger Curt-Lennart.

Företaget är inte rädd att pröva nya vägar. Den senaste stora satsningen var yrkesavdelningen som säljer arbetskläder till både företag och privatpersoner. Fyrhjulingar och släpvagnar är också nytillskott i sortimentet. 

- I framtiden är det inte omöjligt att utöver den ordinarie butiken också prova på att driva en liten verksamhet i stan, avslutar Sandra.

Eriksson Center startades 1955 av Ture Eriksson och omfattade elinstallationer och försäljning. Tjugo år senare omfattar verksamheten även försäljning av varor inom TV och radio samt vitvaror och får namnet Elvaruhuset. Efter ytterligare tio år, 1985, utvidgar man verksamheten till att även omfatta sportartiklar som får namnet Sportvaruhuset, senare Team Sportia och drivs fristående från övrig verksamhet. År 1991 flyttar all verksamhet in under samma tak och blir ett enda stort köpcentra. Idag omfattar verksamheten fem stora rikstäckande kedjor; Elkedjan, Audio Video, Team Sportia, Jaktia samt Yrke & Profil.