Det är ingen som vet exakt när Gälka Warriors föddes, ryktet säger 15-20 år sedan. Det enda viktiga är egentligen deras passion för utförsåkning.

"Dundret är vårt berg"

Det är ingen som vet exakt när Gälka Warriors föddes, ryktet säger 15-20 år sedan. Det enda viktiga är egentligen deras passion för utförsåkning.
— Vi är ett snowboardkollektiv, säger Fredrik "Tegis" Tegebro.

Medlemmarna i Gälka Warriors är utspridda över hela världen. Men när de står högst upp på Gällivares Dundret är de hemma på riktigt. Det var här allt började och fortsätter.

— Om man räknar alla våra åktimmar varje år tillbringar vi mest tid där. Just nu tar vi hand om snowboardparken under vårt företag Shapepahs. Vi ser Dundret som vårt berg och vill kunna tala bra om vår hemmabacke för andra.

Fredrik "Tegis" Tegebro har åkt snowboard i över 15 år och tävlat både i Europa- och Världscupen. Han ser sitt åkande som en livsstil. Just nu studerar han i Umeå, men kan absolut tänka sig att flytta hem igen.

— Jag har åkt snowboard runt om i hela världen och Gällivare är på god väg mot att kunna göra något riktigt bra för utförsåkningen. Alla förutsättningar finns eftersom säsongen är lång och berget står ju redan där. Snowboardlandslaget hade kunnat komma redan i oktober/november för att träna. Det ska bli spännande att se vad som händer i framtiden.

FAKTA, GÄLKA WARRIORS

Ungefär 35 stycken mer eller mindre aktiva medlemmar. De åker inte bara snowboard utan det finns även många som åker skateboard, surfar och klättrar. Anordnar tävlingar över hela Sverige. I över 10 år har de arrangerat både PåskGrungen och NyårsGrungen på Dundret. Håller även i bland annat den populära tävlingen Black Bear Open i Björkliden samt MiniMe på Klimpfjäll.

Producerat av Favör Reklambyrå AB

Foto: Daniel Olausson/Media Tales och Gälka Warriors