Bettina och med dottern Matilda Schäfer trivs på landet och har snabbt kommit in i det svenska samhället.

”Det är på landet man ska bo”

Det råder bostadsbrist i Gällivare och allt fler väljer att söka sig ut till landet, både för att hyra och köpa bostad. Bettina Schäfer från Berlin flyttade till Moskojärvi för ett år sedan.
— Det är mycket lättare att komma in i samhället när man bor på landet.

Bettina Schäfer arbetade som barnmorska i Tyskland, men ville flytta utomlands med sin dotter. Hon tittade på flera olika länder innan hon valde att söka arbete i Sverige.

— Jag tycker inte att svenska är ett så svårt språk att lära sig om man jämför med till exempel grekiska. Det var även många som talade gott om Sverige och att det är lätt att kombinera privatliv och arbete.

Bettina Schäfer kände sedan tidigare folk i Lappeasuando och de rekommenderade henne att söka sig till landet.

— De sa till mig att om jag vill bo i centrala Gällivare så kan jag lika gärna stanna kvar i Berlin. Det är på landet man ska bo.

Hon fick hjälp med att hyra ett hus i Moskojärvi av Maria Sätterqvist på IN Gellivare och där har hon bott i ett år tillsammans med sin sexåriga dotter Matilda.

— Att bo här är bra. Skolan har bara 25 elever och det var viktigt för mig. Min dotter har lärt sig jättebra svenska och hon är trygg i skolan. Svenska kommer att bli hennes andra modersmål och då är det viktigt att skolan fungerar.

Bettina Schäfer arbetar idag som barnmorska på Gällivare sjukhus, men hon tycker det är värt att pendla fyra mil varje dag för att få bo på landet.

— Jag har ett bra nätverk, vänner och är även medlem i Soutojärvi hembygdsföreningen. Jag kan gå ut i skogen och fiska utanför dörren eller åka hundspann med en väninna på vintern. Här är livet ganska lätt. Om jag stannar kvar i Gällivare kan jag absolut tänka mig att köpa ett hus på landet. Jag tycker att man ska bygga mer här ute, det finns mark och många vill flytta hit.

Producerad av: Favör Reklambyrå

Foto: Daniel Olausson/ Media Tales