Blåbär gav silver till Gällivare

Lotta Rynbäck Anderssons företag Skogsbärsfröjd i Puoltikasvaara, Gällivare, tog silver vid galan i Mathantverks-SM i Östersund.
— Det känns jätteroligt, jag skrattade hela kvällen, säger Lotta.

Medaljerna togs i klassen glögg och övriga drycker. Lotta fick silvermedalj för sin Skogsbärsfröjds Blåbärsglögg och Blåbärsjuice.

— Glöggen är den första jag tog fram när jag startade mitt företag och jag får mycket beröm för kryddningen, därför tog jag med den till SM. Och vad det gäller blåbärsjuicen är den speciell eftersom vi har så söta blåbär häruppe, säger Lotta Rynbäck Andersson.

I år var SM i Mathantverk för första gången ett öppet mästerskap med nordiska deltagare. Vinnarna prisades på en guldkantad gala på Storsjöteatern i Östersund. Karin Nordströms företag Jokkmokksbär fick guldmedalj för sin Messaure-glögg som innehåller hallon och kråkbär.

— Vi som tog medaljer fick medaljetiketter att plombera våra varor med och det känns stort att mina produkter nu har medalj på sig, säger Lotta Rynbäck Andersson.

Skogsbärsfröjd i Puoltikasvaara använder enbart ekologiskt och KRAV-märkta produkter från skogarna i och omkring Gällivare. De förädlar blåbär, kråkbär, lingon och hjortron. Öppna svenska mästerskapet i Mathantverk 2013 avgjordes 8-10 oktober. 40 olika klasser tävlade med sammanlagt 587 produkter.

Producerad av: Favör Reklambyrå

Foto: Daniel Olausson/ Media Tales