Äventyr för hela familjen

Sommaren i Gällivare är fylld av aktiviteter och turisterna strömmar till samhället för att ta del av både traditionellt midsommarfirande, konstutställningar och musikfestivaler.

När snön sakta smälter bort och ljuset återvänder är det dags för sommarsäsongen. Långa ljusa nätter, spännande fiskevatten och orörd natur lockar till äventyr. Under första halvan av sommaren finns det mängder av aktiviteter för alla, både stora och små. De kulturintresserade har även en unik möjlighet att ta del av internationella konstnärers alster på Gällivare museum.

— I år har vi för första gången valt att inte fokusera på hembygden i våra utställningar. Många förväntar sig det och samisk kultur efterfrågas, men vi ville bjuda på något nytt. Vi har bland annat samlat flera utländska konstnärer under temat ljus och skugga som heter Sol de Medianoche, säger Karina Jarrett, Museichef.

Den 15 juni är det dags för nostalgihelgen Midnight Sun Meet där motorintresserade möts för att visa upp sina bilar, lyssna på musik och umgås. Klockan 12.00-14.30 kommer Nunisparken att fyllas till bredden av gamla klassiska bilar som ställs ut i ädel tvälan om fina priser. Klockan 17 är det samling inför den traditionella och uppskattade kortegen som rullar genom Gällivare och Malmberget med start klockan 18. Lite senare på kvällen bjuder flera rock- och bluesband upp till dans ända fram till 03.00 då sista bilen rullar hem.

Men musiken tystnar inte där utan redan den 26-29 juni är det dags för Saltoluokta folkmusikfestival som inleds med en konsert framförd av Limbohofvet.

— Det här är 38:e året festivalen anordnas och från och med 2012 är det juni som gäller. Då krockar det inte med vår vandringssäsong och sen är det så vackert med midnattssolen, säger Julia Palo, receptionistansvarig och platschef på Saltoluokta Fjällstation.

Helgen 28-30 juni bjuder Gällivare upp till folkfest och besökare från hela världen tar chansen att uppleva en arktisk småstad i världsklass. För 39:e året i rad anordnas Midnattssolsträffen på MMCK:s klubbområde i Gällivare. Under helgen bjuder de på dansuppvisning, kortege upp till Dundret för att se midnattssolen samt liveband på kvällarna. För de som gillar att shoppa är Sommarmarknaden i centrum ett perfekt alternativ och där kan man hitta allt från delikatesser till vackert hantverk. Glöm inte heller den Internationella Hundutställningen som pågår under hela helgen. Upplev tävlingar av högsta klass och träffa även de fyrbenta utländska besökarna som kämpar om första pris.

Sommaraktiviteter

JUNI

15 Midnight Sun Meet

21 Traditionellt midsommarfirande på Hembygdsområdet, Gällivare

26-29 Saltoluokta folkmusikfestival

28-30 Midnatssolsträffen

28-30 Gällivare Sommarmarknad

29-30 Internationell Hundutställning

 

Producerat av: Favör Reklambyrå AB

Foto: Daniel Olausson/ Media Tales